Mielipide

Www.haluatkomaksaa.fi – reilu hinta tuottajalle

Ongelma: Maatilatalouden kannattavuus on ollut heikko ja heikkenevä jo useita vuosia peräkkäin. Maatalouden kannattavuuskirjanpitoa ylläpitävän Luonnonvara­keskuksen Taloustohtori-palvelun mukaan maatalousyrittäjän työtunti­ansioksi on jäänyt viime vuosina 0,1–3,0 euroa tunnilta.

Kokonaispääoman tuotto on ollut negatiivinen ainakin viimeisenä kuutena vuotena.

Tällainen meno ei voi jatkua loputtomiin, jos maassamme halutaan tuottaa elin­tarvikkeita kuluttajille. Kuitenkin useimpien ihmisten pääelinkeino on ruokailu.

Samaan aikaan kuluttajien arvostus kotimaista ruokaa kohtaan on korkealla ja nousussa. Onpa kaupalla jopa niin sanottuja Reilun Kaupan tuotteita, jotka kai takaavat tuottajallekin jonkinlaisen työpalkan.

Saisikohan tähän systeemiin suomalaisiakin tuottajia? Ja olisivatko kuluttajat valmiita maksamaan lisähintaa siitä, että suomalaiselle tuottajallekin jäisi palkka työstään.

Esimerkiksi tuoreessa Ylen jutussa todetaan, että ruis­leivän vähittäishinnasta vain noin kolme prosenttia menee alkutuottajalle. Siis niin mitätön osuus, että ostaja ei varmaan huomaisi vaikka koko siivu jäisi pois. Taikka jos sen osuus kaksinkertaistuisi.

Ratkaisu: Entäpä jos kaupan kassalla kuluttajalle – eli kuninkaalle – annettaisiin helppo mahdollisuus päättää, haluaako hän maksaa esi­merkiksi 1–20 prosenttia lisähintaa kotimaisista tuotteista. Tietojärjestelmillä tämä olisi teknisesti mahdollista toteuttaa niin, että systeemi poimisi esimerkiksi avainlipputuotteet ja laskisi niiden hinnoista lisähinta­ehdotuksen.

Järjestelyllä olisi useita etuja. Tällä tavoin voitaisiin lopettaa ikuinen valitus siitä, että kauppa ja teollisuus ottavat liian suuren osuuden arvo­ketjusta. Toisin sanoen alkutuottaja pääsisi suoraan kuluttajan kukkarolle.

Kauppa voisi osoittaa arvostavansa kotimaista tuotantoa ja kustantaa tieto­systeemeihinsä algoritmit, jotka laskisivat lisähinnan määrän. Samalla mikään ei kuitenkaan uhkaisi kaupan tai elintarvike­teollisuuden asemaa.

Joka tapauksessa lopullinen päätös jäisi kuluttajalle. Menettely sopisi yhtä hyvin verkkokauppaankin. Ja voisipa olla jonkinlainen kilpailuvaltti kauppaketjujen välillä.

Kuka pystyy generoimaan eniten tuloja alkutuottajalle? Järjestelyn voisi aloittaa nykyisen kokeilukulttuurin aikana vaikkapa joillain paikkakunnilla ja vain joillain tuotteilla. Otsikon nettisivutkin näyttivät olevan vielä vapaana.

Teollisuus ja viljan välittäjät ostavat maatiloilta viljaa noin 300 miljoonalla eurolla vuosittain. Jos tästä saataisiin esimerkiksi 10 prosenttia lisähintaa, maatiloille tuloutuisi 30 miljoonaa euroa.

Luonnollisesti muut maataloustuotteet tulisivat lisäksi. Kuluttaja ei eroa ruoka­laskussaan juuri huomaisi.

Vuorineuvos Karhisen yhden miehen työryhmän tavoitteena on noin 500 miljoonan lisäeuron saaminen maa­talouden yrittäjätuloon. MTK, MMM, Kesko, S-ryhmä, Lidl ja Reijo Karhinen – olkaa hyvät.

Antti Sarvela

MMK, Agronomi

Iisalmi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokaeuro kiertää viljelijää

Suomalaiset ostavat erityisen innokkaasti Reilun kaupan tuotteita – banaanit, kahvi ja leikkokukat suosituimpia

Kannattavuus pohjalla, taidot huipussa, mikä mättää?