Mielipide

Susien pannoitus isojen poikien leikkiä

Länsi-Suomessa olisi pannoituksen sijaan tarpeellisempaakin käyttöä 300 000 eurolle.

Susi on yksi maailman eniten tutkituista nisäkkäistä. Aiemmin RKTL, nykyään Luke, haaskaa yhteiskunnan varoja jatkuvaan susitutkimukseen.

Yli kymmenen vuotta sitten aloitettiin susien pannoitus. Mitkään lait eivät koskeneet RKTL:n pannoitustilanteessa sen paremmin helikopterien lentoa kuin maastoliikennelain noudattamista.

Ilpo Kojola, silloinen tutkimusjohtaja, johti toimintaa. Maanomistajilta ja metsästysoikeuden haltioilta ei ollut minkäänlaisia lupia. Paine viranomaisia kohtaan lopetti laittomuudet. Jatkossa Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Pohjois-Savoon saatiin luvat järjestymään metsäyhtiöiden ja valtion maille.

Nyt suunnitellut pannoitusoperaatiot Länsi-Suomeen ovat vailla järkeä. Koirien suojeluksi naamioitu susien pannoitus on rahojen haaskausta. Nykyisten pantasusien reviireillä ei ole osoitettavissa yhdenkään koiran hengen pelastumista.

Länsi-Suomessa tiedetään susireviirien olevan lähes kiinni toisissaan. Paikannustiedon tullessa nettiin, pannoitettu susi voi olla missä tahansa paikassa reviirialueella tai sen ulkopuolella.

Pannoitustiedot netissä toisivat Länsi-Suomen metsiin uskomattoman suuren joukon niin sanottuja susien suojelijoita. Seuraukset häiritsisivät pahasti kaikkea laillista metsästystä.

Maanomistajien ja metsästyksenoikeuden haltijoiden ei tulisi allekirjoittaa susien pannoituksen sallivaa sopimusta maillaan. Länsi-Suomessa olisi tarpeellisempia käyttökohteita kyseiselle 300 000 euron määrärahalle. Hyvä käyttökohde olisi esimerkiksi luonnonsuojelualueiden kunnostaminen.

Antti Tarkkala

Orivesi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Susiasioihin yritetään rakentaa luottamusta – sidosryhmätilaisuuksissa mukana yliopistotutkijoita tuomassa uutta näkökulmaa

Poliisin päätöksellä Lieksassa helmikuussa lopetetut sudet olivat huonokuntoisia naarassusia – toisen kohdalla syytä epäillä salametsästystä

Siikajokilaakso: Auto töytäisi pantasutta Kestilässä – susi jatkoi matkaansa