MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Mielipide

Ilmastopaneeli puoltaa monipuolista bioenergiaa

Hiilen sieppaus bioenergiasta tekee enemmän. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus alkaa vähetä.

Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC) tiivisti lokakuun kohutussa raportissaan ilmastokamppailun kolmeen keinoon: fossiilisten polttoaineiden käyttöä on vähennettävä, metsää on viljeltävä lisää sekä hiilidioksidia otettava talteen ja varastoitava bioenergian käytön yhteydessä.

Hiilidioksidin talteenottoa on tutkittu yli neljännesvuosisata. Ajatuksen esitti ensimmäisenä italialainen systeemianalyysin tiedemies Cesare Marchetti. Hän ehdotti 1977, että siepataan ilmakehää lämmittävä hiilidioksidi talteen eurooppalaisista kivihiili- ja maakaasuvoimaloista.

Kerätään hiilidioksidi maakaasuputkiston kaltaiseen verkkoon. Johdetaan hiilidioksidi Välimeren suulle ja pumpataan Atlantin pohjaan. Paineessa hiilidioksidi nesteytyy ja varastoituu syvänmeren pohjassa ikuisesti.

Nyt ilmastopaneeli liittää mukaan bioenergian.

Ruohonjuuritason esi­merkkejä ovat energiahake, biokaasu ja puupelletti. Kun niitä polttaa voimalassa, niistäkin tulee hiilidioksidia. Sen voi siepata aivan kuin kivihiilestä ja maakaasusta peräisin olevan hiilidioksidin.

Fossiilisella kivihiilellä ja maakaasulla on kuitenkin bioenergiaan verrattuna taakka. Kun fossiilinen hiilidioksidi on peräisin maan alta, bio­energian uusiutuva hiilidioksidi on peräisin taivaalta.

Jos hiilidioksidin sieppaaminen kivihiilestä ja maakaasusta nollaa päästöt ilmakehään, sieppaus bioenergiasta tekee enemmän. Ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus alkaa vähetä.

Tapahtuu kaksoissieppaus. Ensiksi taivaan hiilidioksidin sieppaavat kasvit, etenkin puut. Ne varastoivat aurinkoenergian kuljetettavaksi voimalaan.

Bioenergia hyödynnetään uuden tekniikan voimalassa. Hiilidioksidi siepataan voimalan savusta, toiseen kertaan. Lopulta bioottinen hiilidioksidi haudataan meren pohjaan tai ehkä helpommin syvälle maaperään.

Bioenergia ilmastoratkaisun kolmikossa on ilmastopaneelin merkittävä valinta. Bioenergia on ystävällisin ilmastolle. Bioenergia pystyy ainoana suuren mittaluokan energialähteenä poistamaan ilmakehän hiilidioksidia. Esimerkiksi ilmastolle edulliseksi mainostettu ydinvoima ei tähän pysty.

Suomalaisella puuenergialla on tässä näytön paikka. Biohakkeella ja -kaasulla voimme hoitaa kotimaan voimalat. Puupelletti on kansainvälisempi, se käy myös vientiin Euroopan kivihiilestä luopuviin voimaloihin. Pelletin raaka-ainetta meillä riittää.

Veli Pohjonen

maatalous- ja metsätieteiden tohtori

Kuusamo

Lue lisää

Ajasta ja paikasta riippumaton työ on nyt totta

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola: "Osa omista päättäjistämme toimii vastoin Suomen ja kestävän kehityksen etuja"

Puurakentaminen vihdoin vauhdissa

"Yllättävän pienellä vaivalla sai suunnattoman hyödyn" – perhe pääsi aurinkopaneeleilla lähes energiaomavaraiseksi