Mielipide

Raaka-aineet kasvun raja

Paljon on puhetta riittänyt ilmastonmuutoksesta viime aikoina. Kaikkea kulutusta olisi vähennettävä, jotta se edes hidastuisi.

Ei näytä kovin todennäköiseltä, varsinkaan kun esimerkiksi öljyn maailmanlaajuinen kulutus on lisääntynyt kymmenen vuoden aikana 25 prosenttia.

Julkiseen keskusteluun mahtuu usein yksi asia kerrallaan. Olisiko kuitenkin niin, että raaka-aineiden ehtyminen on ihmiskunnalle suurempi uhka kuin ilmastonmuutos.

Tänä vuonna meillä Pohjois-Euroopassa oli paikallista niukkuutta viljasta kuivuuden vuoksi. Viljan hinta kaksinkertaistui kolmessa kuukaudessa.

Kaikki raskas työ tehdään nykyään öljyn voimalla. Iso konttilaiva polttaa öljyä järisyttävät 16 000 litraa tunnissa ja 24 tuntia vuorokaudessa.

Maailmassa on noin 50 000 rahtilaivaa. Junat, rekat, traktorit – kaikki tosi työ tehdään öljyn voimalla, eikä sille ole olemassa, eikä edes nähtävissä olevassa tulevaisuudessa, vaihtoehtoja.

Mitä tapahtuu yhteiskunnalle, kun öljyä ei riitä enää kaikille ja sen hinta vaikka ensi alkuun kolminkertaistuu? Kaikkien tavaroiden hinta moninkertaistuu ja talouden pyörät pysähtyvät.

Näitä ehtyviä raaka-aineita on varmasti paljon muitakin. Ensimmäisenä tulee mieleen yksi ruoantuotantomme perusedellytyksistä: fosfori, jonka suuressa viisaudessamme olemme myyneet norjalaisille.

Olisiko aika tunnustaa tosiasiat ja alkaa miettiä miten ihmiskunnan tulevaisuutta aletaan rakentaa kestävälle pohjalle pienentämällä kulutusta ja väestön määrää hallitusti, ilman väkivaltaa ja kaaosta.

Pasi Vuorio

Orimattila

Lue lisää

Uusi tutkimus raottaa ovea puhdistamolietteen peltokäytölle

Lukijalta: "Näin toimien fosforia erottelevan sikatilan fosforin käyttö alenisi yli 40 prosenttia"

Lantafosforin siirtotuella tehoa ravinnekiertoihin

Koronavirus romahdutti saudien öljy-yhtiön tuloista yli 70 prosenttia – silti miljardien voitot vuoden toiselle neljänneksellä