Mielipide

Rysistä ratkaisuja kalastuksen moniin ongelmiin

Lukijalta 12.12.2018

Alamittaiset, ei-toivotut, uhanalaiset ja ylimääräiset kalat voidaan vapauttaa rysästä.

Kalatalousalan keskustelut ovat pyörineet kymmenen viime vuoden aikana villisti pyydä ja päästä -matkailukalastuksen ympärillä. On myös ollut tunteita herättävää keskustelua niin kookkaiden emokalojen vapauttamisesta kuin alamittaisten joutumisesta sivusaaliiksi. Erityisesti pyydys­kalastuksen rajoittaminen on leimannut keskustelua.

Kokematon kalastaja voi alkaa luulla laki- ja asetusviidakossa ja osakaskunnan määräysten velvoittamana, että onko oma kalastusmuoto täysin laillinen.

Rysäkalastuksen etuihin lukeutuu, että alamittaiset, ei-­toivotut, uhanalaiset ja yli­määräiset kalat voidaan vapauttaa niistä vahingoittumattomina. Myös omantunnon tuskia kokeva valikoiva kalastaja voi helposti vapauttaa niistä kookkaat emokalat elävinä.

Rysä on tyypillisesti pyydyksenä myös vähemmän valikoiva kuin verkko. Sitä ei välttämättä tarvitse käydä kokemassa päivittäin, koska pehmeä havas ei tiedettävästi vahingoita kaloja.

Sana rysä herättää heti voimakkaita tuntemuksia kalastajissa. Huhutaan, että rysät tyhjentävät järvet kaloista, vaikka näin harvoin on.

Mediassa käytetyt kuvat rysäpyynnistä ovat yleensä suurimmista markkinoilla myytävistä rysistä. Harrastuskalastan kotitarvepyyntirysät ovat pienempää kaliiberia.

Tehokasta kotitarve­kalastusta hillitsee yli 1,5 metriä korkeiden rysien luokittelu isorysiksi, joita vain rekisteröityneet kaupalliset kalastajat saavat käyttää.

On hienoa, että ammatti­kalastajien etuja pyritään turvaamaan, mutta harrastus- ja kotitarvekalastajan näkö­kulmasta tuo sääntö rajaa turhaan pois kesän ja loppusyksyn pyyntisesongit, kun kalat siirtyvät matalilta kutualueilta syvempiin vesiin, joissa tarvittaisiin korkeampaa pyydystä.

Mielestäni kotitarve­kalastajien rysäpyynnin säätely voisi kohdistua pyyntiaikoihin, rysän pituuteen, solmuväliin tai lupamaksuihin. Täysin säätelemätöntä kalastusta en kannata, koska se johtaa yhteismaan ongelmaan ja taisteluun kalavaroista.

Ilkka Tammela

Rauma

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT