Mielipide

Maaseudulle veroetuja elinvoimaa turvaamaan

Kasvukeskuksien hallitsematon kasvu ei ole kenenkään etu.

Politiikka on yhteisöllistä puuhaa, jossa tavoitellaan yhteistä etua ja jossa heikomman auttaminen on määräävä arvo.

Nyt on aika maaseudun asukkaiden ja maaseutu­yrittäjien auttamiselle yhdenvertaisuuden sekä tasa-arvon toteutumiseksi. Ne toteutuvat verotusta keventämällä ja työnantajamaksuja pienentämällä maaseutukunnissa ja maaseutukaupungeissa.

Norjassa malli toimii. Siellä tavoitteena jo vuodesta 1975 lähtien ovat olleet elin­voimaiset kylät. Ruotsi valmistelee vastaavaa.

Meillä Suomessa on toteutettu maaseudun alasajoa vuosikymmenet, nyt on suunnanmuutoksen aika. Pelkästään kasvukeskuksien kasvuun keskittyminen jatkaa vain eriarvoistumista, siinä ei ole oikeudenmukaisuudesta tietoakaan.

Toisaalta ei myöskään kasvukeskuksien hallitsematon kasvu ole kenenkään etu.

Esimerkkinä eriarvoisuudesta ovat maaseudun korkeammat, törkeän hintaiset, sähkönsiirtomaksut. Sähkönsiirtomaksun tulee olla sama riippumatta asuinpaikasta. Nythän sähkön hinnan voi kilpailuttaa mutta siirtoa ei.

Merkittävää on myös tieverkostomme vähän liikennöityjen teiden luokituksen alentaminen ja muuttaminen yksityisteiksi. Se heikentää teiden kuntoa entisestään.

Harvaan asutulla seudulla yksityis- ja metsäautotiet, joita on 350 000 kilometriä, tarvitsevat kunnostusta ja hoitoa. Käyttäjiä teillä on, maksajia ei, vaikka teollisuutemme raaka-­aineet tulevat suurimmaksi osaksi juuri näiden teiden varsilta.

Ari Prihti

Punkalaidun

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puunjalostus metsien keskellä on viisasta alue- ja ilmastopolitiikkaa

Yrittäjä: Muistathan maksaa mätkysi pois tänään!

Perussuomalaisten maaseutulinjassa löytyy paljon yhtäläisyyttä keskustan kanssa – "Erona on johdonmukaisuus"