Mielipide

Verkkokielto usein turha kalastuksen este

Lukijalta 11.01.2019

Vähähiilisyys, ilmastonmuutos ja kestävä kehitys ovat nyt esillä jatkuvasti. On syytä tarkastella, kuinka hyvin tai huonosti ympäristö on otettu huomioon kalastuksen osalta.  

Suomessa on kymmeniä tuhansia alikalastettuja vesiä. Kotimaista kalaa voisi olla paljon ruokana.

Ei ole. Kalakantojen hyödyntämisen vastaisia toimia on tehty viime vuosina runsaasti.

Verkkokalastus on valtaosissa vesistämme järkevää lähiruuan hyödyntämistä. Kala on terveellistä, korvaa punaista lihaa ja poistaa vesistä ravinteita.

Verkkokalastus on erityisen taloudellinen ja yleinen tapa hyödyntää runsaita kalavaroja. Onko olemassa uusiutuvaa, luontaista ravintoa, jolla on verkkokalaa pienempi hiili­jalanjälki?

Päättäjämme on harhautettu ajattelemaan, että verkkoon voi jäädä pieni taimen. Verkkokalastusta rajoitetaan voimakkaasti kaikkialla, vaikka taimenia on harvassa vedessä.

Verkkokalastuksen vastaisessa työssä on ansioitunut erityisesti Suomen Vapaa-ajan Kalastajain Keskusjärjestö SVK, joka vaatii, että kalastajalla saa olla vain neljä verkkoa pyynnissä. Jos on enemmän, pitää rekisteröityä.

On haluttu ja saatu aikaan uutta, käytännölle vierasta byrokratiaa.  

Kun kaksi kalastajaa käy yhdessä kalassa, niin ensin saa viedä omat neljä verkkoa pyyntiin.  Sitten pitää tulla rantaan, ja vasta tämän jälkeen voi viedä toisen kalastajan verkot veteen.

Tämä on SVK:n toiminnanjohtajan Markku Marttisen viesti (Suomen Vapaa-ajan kalastaja 5/2018).

Edistääkö näin kalan käyttöä, onko järkevää hiilijalan­jäljen kannata? Verkkokiellot ovat hyvä esimerkki kalastus­lakiin määrätyistä uusista, koko maata kattavista rajoituksista. Tuhansissa vesissämme on runsaasti kalaa, taloudellista lähiruokaa, mutta kalojen hyödyntämistä vaikeutetaan!

Rajoituksia tarvitaan, mutta ne eivät saisi olla koko maata kattavia. Rajoitukset tulisi kohdentaa vesialueille, joilla tähän on tarvetta. 

Toivottavasti kalastukseen liittyviä säädöksiä aletaan tarkastella myös kalan käytön ja hiilijalanjäljen kannalta. Kysyn, onko SVK ottanut huomioon ympäristöarvot ja hiilijalan­jäljen pienentämisen, kun se on vaatinut ja saanut aikaan valtakunnallisia kalakieltoja?

Risto Tolonen

Ii

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT