Mielipide

Politikointia ilmastonmuutoksella

Poikkeukselliset sääilmiöt maailmalla ovat kiihdyttäneet keskustelua ilmaston­muutoksesta. Lihantuotanto ja lypsykarjat on nostettu esille merkittäviksi hiilidioksidin ja metaanin päästölähteiksi.

Niinpä monet poliitikot ovat kilvan ilmoittautuneet kasvissyöjiksi tai sanoneet vähentävänsä lihansyöntiään. Eräs hampurilaisketju haluaa kiillottaa julkikuvaansa ja aikoo ottaa valikoimiinsa kasvis­pihvit. Mainoksen iskulauseessa on sana ”vastuullisuus”.

Tällä tavalla lihansyöjät leimataan vastuuttomiksi. Paheksuttavien listan kärki­päässä tuntuvat olevan ne lihansyöjät, jotka lisäksi vielä metsästävät.

Sehän tässä alkaa huolestuttaa, että miten meidän lihaa syövien kansalaisten käy. Pitääkö meidän mennä ”kaappiin”, joudummeko ehkä ”krovehtimaan” lihakupilla salaa, kuten Väinö Linnan romaanihenkilö Akseli Koskela nuorena.

Täällä pohjan perillä elämisen ovat mahdollistaneet aikoinaan riistaeläimet ja kalansaaliit ja myöhemmin se, että märehtivät eläimet ovat pystyneet muuttamaan vihreän ruohon maidoksi ja lihaksi – ihmiselle sopivaksi ravinnoksi.

Hyvin hoidetut moni­vuotiset nurmet ja laitumet myös sitovat hiiltä. Monet maatilat omistavat lisäksi metsiä, jotka myös lasketaan hiilinieluiksi, joten todellisuudessa monet maatilat ovat kokonaan tai lähes kokonaan hiilineutraaleja.

Ongelmana onkin se, että maaseudun, sen luonnon, pitäisi nieleksiä myös energiahuollon, liikenteen, teollisuuden ja kaupunkien tuottamat päästöt.

Suomalaisen lihan ja maidon käyttöä tunnutaankin vastustavan etupäässä siksi, että Afrikassa on eroosiota ylilaiduntamisen takia tai että Brasilia hakkaa sademetsiä soijan viljelyn ja laiduntamisen takia. Soijaa käytetään myös kasvispihvien ainesosana.

Maallikkokin ymmärtää, että ilmastonmuutoksen torjunnassa avainasemassa ovat suuret valtiot ja maanosat, kuten Yhdysvallat, Etelä-­Amerikka, Keski- Euroopan maat, Afrikka, Intia, Kiina ja Venäjä. Kunpa nämä pääsisivät edes samalle tasolle, millä Suomi on jo nyt.

Kaarlo Humaloja

Kiuruvesi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsä on mitä parhain ilmastonmuutoksen puskuri – maksimilämpötilojen nousu metsäympäristössä luultua hitaampaa

Viljely on lisännyt metsien kasvua

Perspektiiviä Venäjältä