Mielipide

Laajakaistahanketta on hoidettu huonosti

Langattomat verkot eivät riitä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Valtioneuvosto käynnisti vuonna 2008 hankkeen valta­kunnallisen laajakaistan edistämisestä.

Tavoitteena oli, että vuoden 2015 loppuun mennessä 99 prosenttia vakituisista asunnoista, yrityksistä ja julkishallinnon organisaatioista on enintään kahden kilometrin etäisyydellä molempiin suuntiin vähintään 100 megabitin nopeuden tarjoavasta – käytännössä valokuitutekniikalla toimivasta – tietoliikenne­yhteydestä.

On syytä todeta, että asia on hoidettu valtion toimesta viimeisen päälle huonosti alusta alkaen. Monet kunnat ovat joutuneet hankkeiden takuumiehiksi, eikä luvattuja valtion tukiosuuksia ole näkynyt eikä kuulunut, milloin valtiontukisäädösten, milloin EU-kilpailu­säädösten, milloin mistäkin syystä.

Perinteiset puhelin­kaapelit ovat olleet kansallista infrastruktuuria siinä missä maantie- ja sähköverkot. Niiden alasajoa ei olisi missään nimessä pitänyt sallia ennen kuin korvaavat kaapelit, tässä tapauksessa valokuitu, on vedetty tilalle.

Asiasta olisi pitänyt säätää laki. Samoin on toimittu sähkö­verkkojen osalta.

Tulevien myrskyvahinkojen ennalta ehkäisemiseksi sähköyhtiöt on velvoitettu maakaapelointiin lain nojalla.

Olisi ollut järkevää, että teleoperaattorit ja sähköyhtiöt olisi velvoitettu yhteistyöhön kaapeloinnin toteuttamiseksi yhdistelmäkaapelointina, jossa sekä sähkö- että kuitukaapeliosuus ovat ”samassa vaipassa”. Tätä tekniikkaa käytettiin jo 1990-luvulla, kun sähköistettiin Suomen ulkosaaria.

Hyvällä yhteistyöllä yhdistämällä nämä kaapeliratkaisut ja rakentamalla yhdistelmäkaapeleita olisi jo säästetty – ja voitaisiin edelleen säästää – valtavasti rahaa. Samalla saataisiin tukiasemille valokuituyhteydet, eikä tarvitsisi rakentaa satoja kilometrejä erillisiä kuituyhteyksiä.

Suomen suurin sähköverkko­yhtiö Caruna ja Telia aloittavat vihdoin tämän yhteistyön, jota on odotettu (Kauppalehti 23.1.). Yhtiöt rakentavat sähkö- ja valokaapeli­verkkoa ensi vaiheessa noin tuhat kilometriä.

Koko maassa tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet harjoittaa ammattia ja liiketoimintaa asuinpaikasta riippumatta. Tämän turvaa jo Suomen perustuslaki.

Langattomat verkot eivät riitä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin muun muassa television 4K- ja Ultra HD-tekniikassa.

Tulevaisuudessa kaikille kansalaisille tarjotaan kotiin digitaalisia terveyspalveluja.

Myös niiden toimivuus edellyttää nopeita laajakaistayhteyksiä.

Petri Neittaanmäki

Jyväskylä

Lue lisää

Tietoverkoista tarvitaan nyt oikeita päätöksiä

Terveystalon tulos laski, mutta loppuvuonna kannattavuus parani – koronavuosi nelinkertaisti etäkäynnit

Etätyö muokkaa koko yhteiskuntaa

Katso oman kuntasi tilanne: Kymmenissä kunnissa kiinteät ja nopeat verkkoyhteydet ovat lähes olemattomat