Mielipide

Sudet vaeltavat Kainuusta länteen

Kainuussa pannoitettiin noin vuosi sitten yhdeksän sutta kuudesta eri laumasta.

Pannoitetut sudet olivat vaeltaneet tämän vuoden tammi­kuun 24. päivään mennessä länteen, ja ne olivat jo saapuneet Oulunjärven eteläpuolelle.

Samalle alueelle ovat siirtyneet myös läntisimmät metsäpeurat Suomenselältä vaeltaessaan kohti itää. Vain yksi pannoitettu susi oli jäänyt aivan itärajan läheisyyteen mukanaan varmasti muukin lauma.

Sama tahti näyttää olevan pohjoisempana kuin täällä etelässäkin. Länsi houkuttelee runsaine saalistus­mahdollisuuksineen hukkia, koska siellä on hyvien hirvi­kantojen lisäksi runsaasti metsäkauriita sekä metsä- ja valkohäntäpeuroja.

Metsäpeurojen kannat ovat siellä aikaisemmin ja aivan äskettäin suoritettujen istutusten ja totutusaitausten ansiosta runsaammat kuin Kainuussa, jossa taannoin runsas susikanta puolitti metsäpeurakannan viidessä vuodessa.

Miten käynee nyt läntisten alueiden metsäpeura­kannoille?

On hyvä muistaa, että maamme metsäpeura­kantojen muutamat tuhannet yksilöt ovat ainoita puhtaita metsä­peuroja koko maail­massa, mutta susia on kansain­välisen luonnonsuojelu­järjestön tiedotteen mukaan 150 000 – 200 000 yksilöä.

Luken petotutkimus ilmoitti viime kevättalvella koko maan susilaumaluvuksi 20, joista länteen 16 laumaa. Ilomantsissa oli silloin Luken karttojen mukaan kaksi sisämaa- ja kaksi rajalaumaa.

Kun rajalaumoista otetaan mukaan puolet, oli täällä kolme laumaa.

Olisi mielenkiintoista tietää, mikä on petoprofessori Ilpo Kojolan tämänhetkinen arvio maamme susilaumojen määrästä.

U. Pekka Kinnunen

Ilomantsi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Martin Ylikännö: "Keskustan maahanmuuttolinja on ollut liian sinisilmäinen ja lepsu"

Kainuussa talvehtii 720 metsäpeuraa – Kainuun metsäpeurat lasketaan vuosittain, Suomenselän joka toinen vuosi

Metsäpeurojen totutustarhat Seitsemisessä ja Lauhanvuoren kansallispuistossa saivat viime viikolla uusia asukkaita – katso video peurojen pyynnistä