Mielipide

Puun hinnoittelu ja hiilinielu

Jokunen viikko sitten julkaistiin puun keskihinnat esi­merkiksi Maaseudun Tulevaisuudessa.

Metsäteollisuus on maksanut vuonna 2018 esimerkiksi mäntykuidusta ulkoa tuotuna lähes 60 euroa kuutiolta, kun kotimaan hankintahinta on ollut 30 euroa tietämillä.

Sama peli jatkuu vuodesta toiseen. Tämä yhtälö ei mene oikein.

Alkutuottaja on ajettu huutolaispojan osaan, sama meininki on maataloudessa. Metsänomistajan ei kyllä kannata tuottaa kuitua, mutta ikävä kyllä, sitä ei voi täysin välttää. Metsänomistajan pitää hoitaa myös nuoria metsiä harventamalla.

Nythän tilanne on sellainen, ettei nuoren metsän harventaminen motolla tuota metsänomistajalle lainkaan tuloja ja metsureita ei ole enää sitä työtä tekemään.

Nyt kun hiilinieluista puhuminen on muotia, voitaisiin pienellä muutoksella saada monelle hyvää aikaan.

Metsäteollisuus tarvitsee nyt paljon kuitua. Eli laitetaan kotimaan hinta kohdalleen ja alkutuottaja pystyy hoidattamaan nuoret metsät hyvään kasvukuntoon. Tämä tuottaa jatkossa hyvää tukkia. Koneyrittäjillä riittää työtä kotimaassa ja metsäteollisuus saa tarvitsemaansa kuitua.

Lisääntyvän kasvun seurauksen myös hiilinielut sen kun lisääntyvät. Nyt kun vaalit taas lähestyy, olisi hyvä katsoa löytyykö Suomesta sellaista poliitikkoa, joka voisi tähän epäkohtaan puuttua.

Hannu Melender

Halsua

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ministeri Virolainen Kauppalehdessä: Venäjä ei aio jatkaa koivutukin vientikiintiöitä

Puun tuonti Suomeen kasvoi viime vuonna kolmanneksen 11,6 miljoonaan kuutiometriin

Metsäteollisuuden viennin osuus kasvoi yli viidennekseen sellun vetämänä