Mielipide

Metsätilat hyötyisivät hiilipörssistä

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa.

Hiilipörssin luominen Suomen metsätalouden osaksi nousi jälleen pöydälle tammikuussa, kun vaaleihin valmistautuvat puoluejohtajat pääsivät Maaseudun Tulevaisuuden paneelivieraina väittelemään ilmastosta.

Hiilipörssi sisältää sekä alkuainehiilen päästövirrat ylös taivaalle että hiilen nieluvirrat taivaalta alas. Hiilipörssi keskittyy erityisesti kasvavien metsiemme hiilinieluihin. Metsän viljelijälle on oikein ja kohtuullista saada hiilipörssistä tuloa hyvin hoidettuun metsäänsä päätyneestä, vuotuisesta hiilen nieluvirrasta.

Ilmastoväittelyssä heitettiin ehdotus esimerkiksi päästö­perusteisen lentoveron käytöstä. Lentoveron tuotot voisivat hiilipörssin kautta ”mennä suoraan viljelijän tilille”.

Millä tasolla metsätilan saama vuotuinen hiili­pörssin tilitys voisi olla? Otetaan esimerkiksi koko Suomen keski­arvot. Keskimääräinen, yli kahden hehtaarin yksi­tyinen metsätilamme eli metsälö on kooltaan 30,1 hehtaaria.

Keskimääräiset hiilen nielu­tiedot voi laskea Luonnonvara­keskuksen (Luke) pitkäaikaisesta metsä­varojen tilastosta. Vuosi­kymmen alussa (2011) meillä oli puuta 2 347 miljoonaa kuutiota. Vuonna 2019 pääsemme laskennallisesti 2 574 miljoonaan kuutioon. Pääosa puustostamme on yksityis­tiloilla.

Keskimääräisen metsätilan puusto vuonna 2011 oli 2 330 kuutiota. Vuoden 2019 laskennallinen ennakkoarvio on 2 550 kuutiota. Runkopuusta johdetut alkuainehiilen määrät (rungot, oksat ja juuret) ovat vastaavasti 822 tonnia ja 901 tonnia.

Metsälöitämme hoidetaan hyvin. Vuotuisista hakkuista huolimatta metsälön hiilinielu eli puuston hiilivarasto paisuu. Metsälö nielee ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen.

Vuoden 2019 nieluvirta on arviolta 10,4 tonnia alkuainehiiltä vuodessa keski­metsälöön.

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa. Euroopan unionin päästöpörssi noteeraa sen päivittäin. Tammikuun lopulla päästövirran hinta oli 24,6 euroa hiilidioksidin tonnilta. Alkuainehiiltä kohti laskettuna hinta on 90,2 euroa tonnilta. Samaa lukemaa voi käyttää hiilipörssissäkin.

Jos meillä olisi vuonna 2019 hiilipörssi, sen vuositulos ”viljelijän tilille” olisi mukiin­menevä, 936 euroa keski­metsälöä kohti. Metsätilamme hyötyisivät hiilipörssistä.

Veli Pohjonen

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori

Kuusamo

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljely on lisännyt metsien kasvua

Harkintaa kannanottoihin

"Suurinta melua pitäviä en äänestä" – näin lukijat pohtivat kenelle oma ääni kolahtaa