Mielipide

Sähköyhtiöiden vakuusehto kohtuuton

Suomessa on satojatuhansia henkilöitä, joiden elämää vaikeuttaa luottotietomerkintä. Tällaisen merkinnän pitkä varjo seuraa ihmistä usein jopa loppuelämän ajan – aivan kuin kyseessä olisi elinkautisvanki.

Huolimatta siitä, onko luottotietomerkintä jo vanhentunut, mikä hyvänsä rahaa vaativa sopimus kompastuu helposti ”merkintään”. Asunnon vuokraaminen, osamaksu­kauppa – jopa sähkösopimus – voi kaatua nuoruuden parinkympin pikavippi­velkaan.

Hiljattain uutisoitiin, että jotkin sähköyhtiöt ovat alkaneet vaatia vakuuksia sähkösopimuksien yhteydessä asiakkaan luottotietomerkinnän takia.

Kodin toiminnan kannalta sähkönsaannilla on aivan ilmeinen merkitys: mikään ei pelaa, jos töpselistä ei tule virtaa.

Sähkö on ruuan ja veden jälkeen ehkä tärkein huoltovarmuustekijä kansalaiselle.

Kuluttajavaltuutettu on ohjeistanut sähköyhtiöitä luopumaan vakuusvaatimuksistaan, jotka kohtuuttomasti lisäävät painolastia vaikeaan asemaan joutuneille ihmisille.

Sähköyhtiöiden johdolle ohjeistus tarkoittaa, että sen pitää ymmärtää erityinen asemansa hyvinvointiyhteiskunnassa: epäeettistä yritystoimintaa ei täällä hyväksytä.

Suomen perustuslaki takaa jokaiselle suomalaiselle turvallisen ja kohtuullisen elämän.

Sähköyhtiötkään eivät voi toimia maassamme pelkkinä rahasampoina omille osakkailleen.

Arto J. Heinämäki

Tampere

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Varoitus muillekin päsmäreille

Talousosaaminen tärkeä kansalaistaito

Yöllä saapuva lumimyräkkä sekoittaa huomisen liikennettä – kymmeniä lentoja peruttu, kaukojunaliikenteen uskotaan takkuavan