Mielipide

Myytti tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta on kumottu

Maaseudun Tulevaisuudessa kerrottiin tyydyttyneiden rasvojen epäterveellisyydestä (MT 4.2.).

Vanha myytti tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta on kumottu satojatuhansia henkilöitä koskevilla meta-analyyseillä, joissa on hyödynnetty aikaisempia rasvatutkimuksia.

Yhdysvaltalainen tutkija­ryhmä teki vuonna 2009 meta-analyysin, joka käsitti 347 747 henkilöä tutkimusajan vaihdellessa välillä 5–23 vuotta.

Tutkimusaikana sairastui 11 006 henkilöä sydän- ja verisuonitauteihin. Mitään korrelaatiota sairastumisen ja tyydyttyneen rasvan käytön välillä ei havaittu.

Vuonna 2014 julkaistiin Cambridgen yliopiston tekemä kansainvälinen meta-analyysi, joka käsitti yli 600 000 henkilöä 18 eri maasta.

Tässäkään tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä tyydyttyneellä rasvalla sydän- ja verisuonitauteihin. Myöskään tyydyttämättömien rasvojen, kuten omega-3 tai omega-6, käytön hyödyistä ei ollut selvää näyttöä.

Mielenkiintoisin havainto oli, että verestä löytynyt maitorasvapohjainen margariini­happo vähensi merkittävästi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Suomessa kerrotaan, että tuhat tutkimusta todistaa tyydyttyneen rasvan haitallisuuden.

Samoin kerrottiin taannoin myös Ruotsissa. Ruotsissa kuitenkin vaadittiin jo vuosia sitten Elintarvikevirastoa julkaisemaan nämä tutkimukset. Niitä löytyikin vain 72 kappaletta.

Tutkimuksia läpi käymään perustettiin 12-henkinen asiantuntijaryhmä, jonka jäsenillä ei saanut olla kytköksiä lääke- tai elintarviketeollisuuteen.

Lopputuloksena oli, että tutkimuksista löytyi vain kaksi sellaista, joissa oli viitteitä tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta. Monessa tutkimuksessa ei rasvan osuutta ollut tutkittu tai se oli tulkittu väärin. Myöskään rasvan eduista ei kerrottu.

Tuloksen julkaissut Dagens Medicin -lehti kirjoitti, ettei Elintarvikeviraston pidä antaa enää mitään ravintosuosituksia. Elintarvikevirasto kuitenkin julkaisee edelleen pohjoismaista ravintosuositusta.

Näkyvin ero on siinä, että Ruotsissa myös margariini luetaan koviin rasvoihin, joiden käyttöä täytyisi välttää. Syynä on mahdollisesti margariinin sisältämä vaihtoesteröinnin avulla tehty kova synteettinen ”kasvirasva”.

Suomessahan margariinia pakkosyötetään kouluissakin terveellisyyssyistä.

Tuomo Hirvonen

Kuortane

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puolet suomalaisista kokee, ettei saa ruuasta tarpeeksi ravintoaineita

Kasvis kiinnostaa lihansyöjääkin

Kouluille ja päiväkodeille aletaan maksaa hedelmä- ja vihannestukea