Mielipide

Järki käteen myös ilmastotavoitteissa

SDP:n tuoreen ilmasto-­ohjelman mukaan seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aika­taulu uusien polttomoottori­autojen kieltämiseksi henkilöliikenteestä.

Ilmastonmuutos ja päästöjen vähentäminen ovat tärkeitä asioita, mutta demareiden ehdottama ratkaisu, jossa luovuttaisiin nopealla aika­taululla polttomoottoriautojen käytöstä, ei ole millään tavalla realistinen.

Totaalinen polttomoottori­autojen kielto ei kosketa ainoastaan harvaan asutun maaseudun pienituloisia ihmisiä, vaan myös kaikkia niitä, jotka eivät asu sujuvan joukkoliikenteen varrella.

Tällä hetkellä Suomen auto­kanta on Euroopan vanhimmasta päästä. Syyt tähän ovat varmasti moninaiset, mutta yksi oleellisimmista lienee kuitenkin uuden auton suuret hankintakustannukset ja yksityis­autoilun raskas verotus.

Suomessa on liikenne­käytössä 2,7 miljoonaa henkilö­autoa, joiden arvo on keskimäärin 3 600 euroa. Kuinka realistisena voimme pitää tavoitteita, että suomalaiset ­kykenisivät nopealla aika­taululla investoimaan toistaiseksi kalliisiin sähköautoihin?

Lisäksi sähköautojen käyttövarmuus Suomen kovilla pakkasilla on kyseenalainen.

Toisin sanoen SDP:n ilmastotavoitteisiin ei tulla pääsemään ilman, että Suomen valtio laittaa kansalaisensa väkipakolla muuttamaan suuriin kasvukeskuksiin, joissa joukko­liikenne voitaisiin teoriassa mutkattomasti järjestää.

Sen sijaan, että lähtisimme kurittamaan pienituloisia ihmisiä, tulisi valtion kehittää keinoja, joilla kannustaa ihmisiä investoimaan bio­kaasu- tai sähköautoihin. Lisäksi kehittämällä julkista liikennettä myös isompien taajamien ulko­puolelle voimme osaltaan tehdä ratkaisuja ympäristömme hyväksi.

Henna Takatalo

Lieto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko bensa- ja dieselautoilla tulevaisuutta? Vihreät ja vasemmisto kannattavat kieltoa, muut porkkanaa

Pankki selvitti suomalaisten autosuunnitelmia: Diesel-kuskit ovat siirtymässä joukolla toisiin käyttövoimiin

SVT: Ruotsissa suunnitellaan rekisterikilpien muuttamista värillisiksi – ajatuksena erottaa eri käyttövoimia hyödyntävät kulkuneuvot toisistaan