Mielipide

Olisiko WWF:n totuus lääke FSC:n valtatautiin?

Yrittäjyyttä Suomi tarvitsee.

Kylläpä kuvotti lukea uutista FSC:n valtapelistä Lapissa. Suosittelen Metsä Groupin ja Stora Enson johtajille pikaista poteroista nousua ja totuuden viljelyä sen sijaan, että yritetään narrata metsänomistajia työntämään kaulansa FSC:n hirttosilmukkaan.

FSC:n kustannukset maksaa puuntuottaja, sikäli ymmärrän kolmen kuun välein rahojaan laskevien metsäjättien touhut.

Metsäjätit saavat paljon FSC-sertifioitua puuta Venäjältä. Se voi olla varastettua, ihan mitä vain. Osviittaa saa Idän Metsätieto -sivuilla julkaistusta Venäjän WWF:n metsäohjelman johtajan Nikolai Shmatkovin kirjoituksesta.

Shmatkov rinnastaa metsien ryöstöhakkuut malmien louhintaan ja öljyn pumppaamiseen. Puun keskikuljetusmatka hakkuutyömaalta tehtaalle on jo yli 250 kilometriä. Istutukset, kylvöt ja taimikonhoidot on laiminlyöty täysin, paperilla niitä toki tehdään, ei maastossa.

Varastetun puun osuutta ei osaa arvioida kukaan. Metsien palojen torjunta on sateen jumalattaren Esterin vastuulla.

Tällaiseen ympäristöön oli aikanaan helppo ympätä FSC; yhdessä yössä sertifioitiin yli 500 000 hehtaaria metsää, ja Venäjä onkin nyt yksinvaltiuteen pyrkivän FSC:n ylivoimaisesti suurin alue hehtaareilla mitaten. Irvokasta!

Metsäteollisuus, mukaan lukien puutuottajien ikioma osuuskunta Metsäliitto, tuo puuta Venäjältä selvästi korkeampaan hintaan kuin mitä maksaa suomalaiselle jäsenelleen. Eikö pieninkään häpeän itu edes kutita paksun nahkan alla?

Mitä pitempään juokset pahaa karkuun ja piiloudut peloissasi vastuuta tuntematta toisten, tässä tapauksessa metsänomistajien selän taakse, sitä kurjempi on tuleva huomen.

Juha Aaltoila

Helsinki

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

UPM kannattavin kolmesta metsäyhtiöstä alkuvuonna – Metsä Group ja Stora Enso tekivät pakkauskartongeilla tulosta, UPM tarroilla ja erikoispapereilla

Metsä Group paransi kartongeissa – myös puutuotteissa odotettua vahvempi vuosineljännes

Venäjällä voimaan maanlaajuinen maskipakko – koronavirukseen liittyviä kuolleita uusi ennätysmäärä yhden päivän aikana

Eurooppalaiset ympäristöjärjestöt: Uusille vesivoimaloille ei pidä myöntää julkista tukea