Mielipide

Ilmastokeskustelussa kinastelusta yhteistyöhön

Lopetetaan kinastelu ja otetaan asioista selvää.

Ilmastonmuutoksesta on puhuttu kymmeniä vuosia. Kuitenkin vasta lyhyen aikaa on ollut suhteellisen laaja yhteisymmärrys siitä, että sille pitäisi tehdä jotain.

Eri osapuolet valitettavasti haluavat vaikka väkisin vääntää ilmastonmuutoksen omaksi hyväkseen. Se on aiheuttanut kestämättömän tilanteen.

Väitän, että lähes jokainen suomalainen kuvittelee tällä hetkellä, että Suomessa hiiltä sitoutuu vain metsiin. Suuri osa suomalaisista luulee hakkuiden aiheuttavan suoran hiilipäästön ilmakehään.

Mistään muusta ei juuri puhutakaan. Suot ovat puheenaiheena vain, kun puhutaan hiilen vapauttamisesta. Silti ne myös sitovat hiiltä koko ajan.

Tuhansien järvien maassa vesistöjen hiilensidonnasta ei kuule mistään, vaikka ilmasto­tieteilijät laajasti myöntävät vesistöjen olevan merkittävä hiilen sitoja.

On myös yksimielisyys siitä, että ilmastonmuutos aiheutuu fossiilisten raaka-aineiden käytöstä ja että siitä pitää päästä eroon. Energiakäytössä niistä olisikin mahdollista luopua nopeasti.

Haasteellisempia ovat kulutustuotteet. Millä korvata tekstiilien, käyttötavaroiden, huonekalujen ja muiden ihmisille välttämättömien tuotteiden fossiilinen raaka-aine?

On naiivia ja itsensä pettämistä ajatella, että kaikki maailman ihmiset yhtäkkiä lopettaisivat kuluttamisen. Niin ei tule käymään vielä ikuisuuksiin.

Emme voi enää vaatia uusiutuvien tuotteiden käyttöä ja vastustaa niiden tuotantoa. Emme voi enää tuijottaa vain yksittäisiä hiilivarastoja ja niiden muutoksia. Osaamme nähdä pidemmälle ketjussa ja ottaa kaikki vaikutukset huomioon.

Emme voi enää tehdä vääriä olettamuksia hiilen päätymisestä ilmakehään, jos suurin osa jääkin kiinteään muotoon.

Tässä tilanteessa olisi päästävä yksimielisyyteen suunnasta, johon maailmaa halutaan kehittää.

Jotta mielipiteet, politiikka tai disinformaation levittäminen ei pääsisi vaikuttamaan tavoitteeseen, olisi perustettava monialainen tulevaisuustyöryhmä pohtimaan erilaisten skenaarioiden vaikutusta ilmastoon.

Ryhmän tehtävänä olisi tehdä esitys, minkälaisella toiminnalla voisimme selvitä ja mitkä olisivat konkreettisen teot tavoitetilaan pääsemiseksi.

Lopetetaan kinastelu ja otetaan asioista selvää. Nyt työnnämme ilmastotaakkaa eri suunnista ja poljemme paikallaan. Se on vain tyhmää.

Juri Laurila

Rovaniemi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsäpalojen musta hiili syyniin: Tutkimushanke selvittää palojen havainnointia ja sammuttamista

Analyysi: Kuusibuumi tulee aiheuttamaan ongelmia metsien terveyteen

Osa nuorista suomalaisista aikuisista valmiita rajuihin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi – jopa ammatin vaihto mahdollista