Mielipide

Karhisen selvitystä tehokkaampi lääke olisi EU-ero

Selvitysmies Reijo Karhisen esitys pienten tilojen tiputtamisesta tukien ulkopuolelle on kestämätön. Esityksen mukaan 56 prosenttia tukea saavista tiloista tippuisi pois tukien piiristä. Tämä saattaa tarkoittaa jopa 80–100 hehtaarin vilja­tilojen tippumista tukien piiristä vuosivaihtelujen takia.

Päätoimisen maatalouden ja erityisesti kotieläintilojen aseman parantamiseen ratkaisu löytyisi palaamisesta kansalliseen, tuotantoon sidottuun tukeen. Pohjoisessa sitä onneksi edelleen maksetaan maidolle, mutta tuki käytännössä ajettiin alas etelän kasvi- ja kotieläintiloilta ministeri Jari Koskisen (kok.) toimesta 2003 ja uudelleen 2013 lopettamalla etelän 141-tuet. Lisää ongelmia tuli EU:n hölmöstä Venäjän pakotepolitiikasta vuonna 2014.

Karhinen nosti tarpeellisen huolen maatalouden tilanteesta: maataloustulo on vain 400 miljoonaa euroa ja summaa pitäisi nostaa 500 miljoonaa euroa; suomalainen elintarvike­vienti pitäisi kolminkertaistaa 1,6 miljardista eurosta 4,6 miljardiin euroon; tuottajien neuvotteluvoimaa ja omistajaohjausta pitäisi vahvistaa ja luoda tuottajaorganisaatioita; tuet suuntautuvat tehottomasti näennäisviljelyyn.

Esteet ja ratkaisu Karhisen esittämiin ongelmiin ja ratkaisukeinot löytyvät EU:sta. EU irrotti tuet tuotannosta ja loi järjettömän tukioikeusjärjestelmän ja valtavan valvonta­byrokratian. EU asetti Venäjälle pakotteet ja sai vastapakotteet, joilla loppui vuosittain puolen miljardin euron elintarvikevienti.

On käsittämätöntä, ettei Suomessa keskustella todellisista ratkaisuista ongelmaan. Eurosta irrottautuminen olisi viimeisen 10 vuoden aikana tuonut Ruotsin ja Tanskan tavoin huimat vientihyödyt. Samoin pakotepolitiikan ulkopuolella pysyttäytyminen olisi ylläpitänyt vientiä jo miljar­dien eurojen arvosta.

Kansalliset tuet olisivat edullisempi ja kohdennetumpi tapa tukea maataloutta ja kohdistaa tukea sitä tarvitseville. Nyt lupia tukimaksuille anellaan EU:sta tuloksitta.

EU-ero antaisi mahdollisuudet auttaa suomalaista maaseutua. Matkalla sinne EU:n maatalouspolitiikkaa pitäisi reilusti kansallistaa.

Sami Kilpeläinen

kansalaispuolueen pj.

Sotkamo

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Brexit ja cap-rahat?

KKV puuttui myös kaupan asemaan

Tieto on valtaa kaupassakin