Mielipide

Vaihto­ehtona olisi vero­lomake 2

Lukijalta 25.02.2019

Karhisen ehdotuksessa myynnin rajana pitäisi olla 20 000 euroa. Mielestäni eurorajaa ei tarvittaisi, vaan siihen riittäisi pelkästään että tuotteita myydään. Jollekin perheelle sivutoiminen maatalous voi tuoda lisätienistiä, vaikka siellä olisi pelkästään 5 000 euroa myyntiä. Raha tulee tarpeeseen, siellä tehdään työt kunnolla ja myydään esimerkiksi viljaa.

Tukipolitiikkaan pitäisi lisätä yksi lisäilmoitus syysilmoituksen tapaan, eli myynti-ilmoitus. Tämä voitaisiin tehdä heti tilinpäätöksen jälkeen, eli maaliskuun alussa. Siihen olisi helppo poimia tiedot veroilmoituksesta. Siinä viljelijä ilmoittaisi, mitä hän on myynyt.

Jos myyntiä ei ole tullut, tai myynti on poikkeuksellisen pientä tukien määrään nähden, niin näille tiloille tukien tarpeellisuus tarkkailuun.

Katovuonna voi hyvin perustella, miksi ei ole tullut myyntiä, mutta jos vuodesta toiseen nostellaan vain pelkät tuet, pitää tukien tarpeellisuus tällaiseen toimintaan kyseenalaistaa ja poistaa tarvittaessa kokonaan.

Paljon on ”viljelijöitä” jotka osaavat nostella kaikki mahdolliset tuet, mutta jotka eivät tee juuri mitään pelloilleen. Ehkä vain niittävät sadon maahan.

Hannu Vähätiitto

Haapajärvi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT