Mielipide

Verottaja byrokratian purkutalkoissa

Lukijalta 04.03.2019

Toivon, että joku verottajan edustaja lukisi kokemukseni siitä, mihin tämä verkkovillitys on johtanut. Olen päätoimeni ohella tehnyt yli neljä vuosikymmentä viljelijöiden veroilmoituksia.

Vaimoni omaishoitajana jouduin luopumaan suurimpien tilojen veroilmoitusten teosta ja minulle on jäänyt mäkitupalaiset ja eläkkeellä olevat peltonsa vuokranneet ikäihmiset.

Tunnen monilla tiloilla kolmen sukupolven edustajat ja kokemuksesta tiedän kaikkien olevan lainkuuliaisia kansalaisia, jotka kunnioittavat verottajaa yli kaiken.

Tein helmikuun alussa eläkeläispaapan veroilmoituksen. Alv-ilmoitus postitettiin verottajalle. Kahden viikon kuluttua soi aamulla puoli seitsemän ovikello.

Parvekkeella oli vanhaisäntä, joka vapisevilla käsillä ojensi minulle kirjeen, jossa verottaja ilmoitti, että oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen tiedoissa on ollut virheitä. Kirjeestä ei selvinnyt, mistä virheistä on kysymys.

Käskin paapan lähteä kahdenkymmenen kilometrin päässä olevalle kotitilalleen.

Aamulla sain kahden tunnin odottelun jälkeen yhteyden verottajaan. Kysyin, mikä virhe ilmoituksessa oli? Vastaus oli, että ilmoituksessa, jonka olin tulostanut ja jossa neuvottiin palautettava vero (-) ja summa. Virhe oli, että näitä sulkumerkkiä ei saa käyttää, vaikka lomakkeella on näin neuvottu.

Kysyin, onko tämä nyt tällä selvä? Virkailija vastasi, että hän ei saisi näitä sulkuja poistaa, mutta hän nyt antaa armon käydä oikeudesta.

Toivonkin, että verottaja lopettaisi hetkeksi tämän digilaukan ja muistaisi, että maakunnissa on pilvin pimein verovelvollisia, joilla ei ole tietokoneita. Vaikka joillakin sellainen on, eivät kaikki osaa sitä käyttää. Kymmenen vuoden kuluttua, kun meidän ikäluokan haudalla kasvaa rentun ruusut, näitä murheita ei ole.

Jotta simputus olisi täydellistä, lomakkeen postittaminen viimeistään 28.2. ei riitä. Myöhästymismaksua peritään 3 euroa päivässä. Kuka vastaa myöhästymisestä?

Hyvää kevättä.

Jussi Hautala

Ylistaro

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT