Mielipide

Stora Enso ja Veracel eivät hyväksy väkivaltaa

Maattomien toteuttamat laittomat yksityisen maan valtaukset ovat haaste Brasiliassa.

Maaseudun Tulevaisuus julkaisi 1.3. pilapiirroksen, jossa Stora Enson ja sen yhteisyritys Veracelin logoihin pukeutuneet hahmot käyttävät väkivaltaa brasilialaisia pienviljelijöitä ja maattomia kohtaan.

Pilapiirros on mitä ilmeisimmin saanut inspiraationsa Ylen MOT -ohjelmasta, jossa viitataan Veraceliin kohdistettuihin syytöksiin Brasiliassa.

Stora Ensossa tällaiset syytökset otetaan hyvin vakavasti, emmekä näe väkivaltaa tai sillä uhkailua karrikoidunkaan huumorin aiheena.

Veracel tai Stora Enso ei uhkaile tai lahjo ketään eikä käytä väkivaltaa. Vartijat eivät kanna aseita, ja heidät on koulutettu ratkomaan ihmisoikeus- ja konfliktitilanteita rauhanomaisesti.

Sekä Stora Ensolla että Veracelilla on selkeä väkivallan vastainen politiikka, jonka mukaisesti ne edellyttävät myös yhteistyökumppaneidensa toimivan.

Teemme Brasiliassa päivittäin töitä maakonfliktien rauhanomaisen ratkaisemisen eteen. Tämä vaatii tahtoa, kärsivällisyyttä ja läpinäkyvää vuoropuhelua.

Veracel ei ole juurisyy maankäyttöä koskeviin poliittisiin konflikteihin, mutta tekee parhaansa ollakseen osa paikallista ratkaisua.

Brasilian maattomien liike on laaja poliittinen voima. Tämä näkyy myös Bahían osavaltiossa, missä Veracel toimii. Maattomien toteuttamat laittomat yksityisen maan valtaukset ovat haaste Brasiliassa paitsi metsäalalla myös kaivos- ja maatalousyrityksille. Myös Veracelin maita on useaan otteeseen vallattu laittomasti.

Viime vuosien aikana yhtiö on päässyt sopimukseen 12 maattomien liikkeen kanssa, mikä on merkittävästi vähentänyt maakonflikteja alueella.

Vuosien aikana Veracel on myös lahjoittanut tai myynyt edulliseen hintaan noin 20 000 hehtaaria maata maattomien liikkeille. Kymmenkunta vuotta sitten laittomasti vallattuja maita oli Veracelin alueella noin 20 000 hehtaaria, nyt luku on enää vajaa 500 hehtaaria.

Mahdollisten häätöjen laittomasti vallatuilta alueilta täytyy aina perustua tuomioistuimen päätöksiin, ja ne toteutetaan vain viranomaisten toimesta. Veracel ei salli minkäänlaisen väkivallan käyttöä.

Veracel tuo Bahían alueelle myönteistä kehitystä luomalla työpaikkoja, maksamalla veroja, tukemalla koulutusta ja elinkeinoja sekä suojelemalla ja ennallistamalla sademetsää.

Markus Mannström

Stora Enson Biomaterials-­divisioonasta vastaava johtaja

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Supercellin pääkonttoriin uppoaa yli 2 000 kuutiota viilupuuta – sama määrä kasvaa kesäpäivänä takaisin suomalaismetsissä viidessä minuutissa

Pohjoisen investointien marssijärjestys alkaa hahmottua – Metsä Group harppasi merkittävän askeleen eteenpäin

Stora Enson Sundström: "Alkuvuosi on ollut lupaava" – tästä vuodesta odotetaan viime vuoden kaltaista, vaikka kannattavuus hieman notkahti