Mielipide

Sote-uudistus pitää tehdä

Lääniuudistuksessa yhdistettiin 1997 kaksikymmentä maakuntaa ja muodostettiin kuusi suurlääniä hallintokulujen vähentämiseksi. Nyt ajetaan maakuntamallia takaisin kuin käärmettä pulloon, eli nukkuiko keskustapuolue silloin onnensa ohi?

Taitaa olla niin, että jokainen hallituspuolue haluaa jättää puumerkkinsä historiaan ja keksii pyörän uudelleen.

Jos sote toteutuu, maakuntamallin etuna olisi nykyistä parempi asioiden paikallistuntemus. Lisäksi saataisiin yhtenäinen käytäntö jokaiseen maakuntaan ja koko maahan, mutta vain hallituksen tiukassa ohjauksessa.

Valitettavasti kuntapäättäjät ovat jo hätäpäissään yksityistäneet terveyspalveluja ja lopettaneet terveyskeskuksia maaseudulla.

Nämä toimenpiteet ovat vaikeuttaneet lisää syrjäseutujen asukkaiden elämää ja kiihdyttäneet erityisesti nuorten maaltapakoa.

Jos sote ei toteudu, se johtaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen lisääntyvään yksityistämiseen ja tulisi kalliiksi köyhien kuntien asukkaille. Tämä lisäisi osaltaan maaltapakoa suuriin asutuskeskuksiin ja kiihdyttäisi edelleen kuin automaatti maaseudun tyhjenemistä.

Näin ei pidä jatkaa. Tarvitaan laki, joka pakottaisi kaikki kunnat liittymään maakunnan kokoisiin sairaanhoitopiireihin. Lopputuloksena olisivat maakuntien kokoiset piirit, joiden vaiheittainen organisointi antaisi aikaa toimintojen sopeuttamiseen.

Palvelujen yksityistäminen ei sinänsä olisi haitta, koska palveluseteliä vastaavalla järjestelmällä tukitoimet voitaisiin kohdistaa niitä tarvitseville.

Molemmissa ratkaisuissa olisi tuleville poliitikoille työsarkaa, kun joutuvat miettimään esimerkiksi itse aiheutettujen sairauksien korvaamisesta.

Mielestäni tupakan ja viinan aiheuttamien sairauksien hoitokuluissa pitäisi huomioida omavastuu. Näinhän menetellään jo liikenne- ja palovakuutuksissa. Jos aiheutat itse vahingon, korvauksia voidaan pienentää tai kokonaan evätä.

Raimo Flink

Pirkkala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Säätytalolla on sovittu 18 maakunnan sote-uudistuksesta – pääkaupunkiseudun asema selvitetään erikseen

Sote-uudistus edellyttää avointa dialogia

SDP:n eduskuntavaaliehdokas lyttää punamultayhteistyön: "En pidä siitä, että resursseja ohjataan tehottomasti ympäri maata"