Mielipide

Perintövero on perheyrityksille kuolinisku

Onko inhimillistä periä veroa läheisen kuollessa, tai yrittäjä­perheen lapselta, joka jatkaa perheyritystä? Naapureillamme Virolla, Ruotsilla, Norjalla ja Venäjällä verosta on joko luovuttu tai sitä ei ole koskaan ollutkaan.

Perintövero aiheuttaa myös yhteiskunnalle merkittävää hyvinvointitappiota, sillä se heikentää radikaalisti koti­talouksien kannustimia säästämiseen ja investointeihin. Verovelvollisella ei useinkaan ole todellista veronmaksukykyä ja lisäksi veron ajoitus on täysin sattumanvarainen.

Vero voi muodostua perilliselle ylitsepääsemättömäksi taakaksi, jonka vuoksi tarvitsee lainaa selvitäkseen siitä. Eniten verosta kärsivät kuolinpesät, joissa esimerkiksi on kiinteistöjä tai maaseudulla sukupolvenvaihdosta tehtäessä kun kyseessä on kiinteistöjen lisäksi maata.

Maatilan tai perheyritysten sukupolvenvaihdos on oltava helpompaa eikä perintövero saa vaarantaa tai hankaloittaa tilannetta entisestään. Mielestäni Suomessa ei saa olla yhtäkään tilannetta, jossa sukupolvenvaihdos jätetään tekemättä perintöveron vuoksi.

Yrityksen jatkaja pystyisi käyttämään perintöveron maksun sijaan rahan esimerkiksi investointeihin. Suomalainen maatalous sekä yritykset tarvitsevat nyt investointeja enemmän kuin koskaan.

Perintöveron poisto ei saa tarkoittaa verokertymän supistumista. Verokertymän voisi korvata muun muassa myyntivoittoverotuksella.

Henna Takatalo

Lieto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääkaupunki kerää hyödyn asunnon myyntivoiton verottomuudesta

Järki käteen myös ilmastotavoitteissa

Perheleipomossa valmistettiin parhaimmillaan tuhansia leipiä päivässä – nyt hintakilpailu ja valmiiksi viipaloidut leivät panevat yrittäjät ahtaalle