Mielipide

Metsänhoitoa järjen kanssa

Lukijalta 13.03.2019

Aina pitää muistaa, että metsä kasvaa kaikista metsänhoitotöistä huolimatta.

Taas vaalien alla on paljon puhetta metsien käsittelystä. Puhutaan hiilinieluista, mutta ei esimerkiksi siitä, mitä tarpeeton maanmuokkaus aiheuttaa metsäluonnolle.

Onko pakko kääntää kiviä esiin ja kantoja nurin? Kun vesitalouden laittaa kuntoon, varsinaisen muokkauksen voi jättää hyvin vähälle tai kokonaan tekemättä. Istutus onnistuu pottiputkella.

Tämän jälkeen vesakoituminen ja heinittyminen on vähäistä. Näin säästetään uudistuskustannuksia merkittävästi. Parhaassa tapauksessa tarvitaan vain yksi raivauskerta.

Varjon puuna kuusi sietää aika paljon lehtipuuta eikä kasvata liikaa paksuja ala­oksia. Männyn taimikko on pidettävä lehtipuusta puhtaana ja raivattava ennen riukuuntumista.

Oikea-aikaisella raivauksella säästää tosi paljon kustannuksia. Liian pienenä keväällä tehty raivaus kasvattaa moninkertaisen määrän uusia vesoja.

Havupuun raivauksessa näin ei tapahdu, mutta metsänhoitohan on nykyään bisnestä. Metsässä kun käydään hyvin usein, niin ainahan jonkin kassa kilisee.

Muokkaamattomaan maahan istutus ei ole nykyään kovin tunnettua. Ennen 1970-lukua se oli yleistä ja vielä avojuurisilla taimilla. Itsekin niitä joskus istutin ja hyviä tukkimetsiä näkyvät olevan.

Maanmuokkaus on mennyt kevyempään suuntaan. Kone­istutus tekee vielä tuloaan. Oikein suunniteltuna saadaan varmasti siitäkin hyviä tuloksia. Siinä voisi jo suunnitella ajourat valmiiksi tulevia toimenpiteitä varten.

Olisikohan se hiilinielukin paremmassa kunnossa ilman niitä rajuja muokkauksia? Jatkuva kasvatus kyllä ajatteluttaa – jos parhaiten kasvavia puita poistetaan, niin huonot jäävät sukua jatkamaan. Eikö olisi parempi poistaa huonosti kasvavat ja kasvunsa päättäneet puut? Taitaa olla sellupuun hinta se ongelma.

Koivua ei tulisi istuttaa kuin 1 200 tainta hehtaarille, niin ne kaikki sopivat kasvamaan kunnon puiksi. Selluksi niitä ei kannata istuttaa – ne puut saa tulla siemenestä.

Meillä on metsät pääosin hyvässä kunnossa, ei tarvitse hakkuita vähentää. Mietityttää vaan, onko hyvin kasvavaa puuta syytä kaataa.

Poliitikkoja ja bisnes­miehiä on syytä varoa, ei niinkään kovia tuulia. Aina pitää muistaa, että metsä kasvaa kaikista metsänhoitotöistä huolimatta. Mutta ei niistä töistä haittaakaan ole, kun ne tekee ajatuksen kanssa. Turha työ pois.

Itsellä näitä kokemuksia ja ajatuksia on 1960-luvun alusta ammattimetsurina, metsänomistajana ja metsä­palveluyrittäjänä. Täältä alakerrasta eivät vaan tahdo ideat aina mennä eteenpäin.

Timo Korhonen

metsäpalveluyrittäjä, metsänomistaja

Konnevesi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT