Mielipide

Vaalit ja ilmasto

Lukijalta 13.03.2019

Moni toivoo lähestyvistä vaaleista ilmastovaaleja. Ja äärimmäisen hyvästä syystä toivookin, sillä tulevaisuutemme ratkaistaan nyt eikä joskus toiste.

Ilmastonmuutos on meitä kaikkia koskeva yhteinen kriisi, ja se tulee myös ratkaista yhdessä. Ratkaisemisella ei tulisi kilpailla poliittisesti, vaan sen eteen tulisi toimia yhdessä.

Jokaisen puolueen pitäisi jo ottaa asia yhtä vakavasti. Ellemme keskity ekokriisin ratkaisemiseen, on turha keskittyä muuhunkaan.

Yhteinen arvopohja pitää rakentaa pikimmiten vaalien jälkeen, ja hallitusohjelman tulee olla asiassa ehdottoman kunnianhimoinen. Moni asia muuttuu, ja monenlaiseen saamme sopeutua, mutta nyt on pakko toimia.

Myöskään ei pidä keskittyä vain syyllistämään muita valtioita, vaikkakin omien muutosten aikana tulee kaikin keinoin pyrkiä vaikuttamaan myös niihin.

Siinä missä Suomi ei yksin maailmaa katastrofilta pelasta, meidän tulee tehdä osamme ja olla mahdollisimman lujana muutosvoimana muuallekin päin — ideoiden, teknologian, esimerkin ja vaatimusten viejänä.

Päästövähennysten tulee olla kaikille yhteinen, tärkein tavoite, eikä niiden tule saavutuksina olla yhden puolueen voitto ja toisten tappio. Tässä ”menestymisen” tulee olla kaikkien voitto ja etu — kuten se todella onkin.

Rakennetaan siis yhdessä kestävä ilmastopolitiikka.

Jari-Petteri Suutari

Oulu

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT