Mielipide

Susi on susi

Vielä pari vuosikymmentä sitten kansalaisten tekemät susihavainnot olivat harvinaisia. Nykyään häirikkösusia tavataan yhtä usein kuin oravia lintulaudalla.

Susien saamat tuhot eivät ole saaneet riittävää huomiota, eikä ratkaisuja susiongelmaan ole esitetty. Pikemminkin ongelmaa on vähätelty.

Seuraavalla hallitus­kaudella on pikimmiten otettava kantaa tähän ongelmaan ja tehtävä myös päätöksiä häirikkösusiongelman ratkaisemiseksi.

Ensinnäkin susien kannanhoidolliset kaatoluvat on otettava tehokkaaseen käyttöön. Lisäksi on syytä madaltaa kriteerejä, joilla poikkeuslupia häirikkösusien ampumiseen myönnetään.

Kansalaisella tulee olla mahdollisuus poistaa piha­piirissä liikkuvat sudet jo ennen kuin ne aiheuttavat haittaa koti- tai tuotanto­eläimille. Toiseksi susikantatiedot on päivitettävä välittömästi, jotta kannanhoidolliset toimenpiteet voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Kolmanneksi susitilanteesta tulee pystyä keskustelemaan avoimesti. Vuoropuhelun eri viranomaisten ja kansalaisten välillä tulee olla avointa ja tutkittuun tietoon perustuvaa.

Tulevien petosukupolvien kannalta on erityisen tärkeää estää susien kesyyntyminen ja tottuminen ihmiseen.

Susilaumat olivat poissa asutusten läheltä lähes sadan vuoden ajan. Ei siis taannuta nyt ajassa taaksepäin. Susikysymys on turvallisuus­kysymys.

Harri Väänänen (ps.)

Varpaisjärvi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Susiasioihin yritetään rakentaa luottamusta – sidosryhmätilaisuuksissa mukana yliopistotutkijoita tuomassa uutta näkökulmaa

Poliisin päätöksellä Lieksassa helmikuussa lopetetut sudet olivat huonokuntoisia naarassusia – toisen kohdalla syytä epäillä salametsästystä

Siikajokilaakso: Auto töytäisi pantasutta Kestilässä – susi jatkoi matkaansa