Mielipide

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pitää puhua

Seppo Kääriäinen kysyi (MT 18.3.), jääkö turvallisuuspolitiikka vaaleissa varjoon.

Ikävä kyllä, siltä vaikuttaa, vaikka aihe on Suomelle erittäin tärkeä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan perehtyneitä ei kotimaan politiikassa montaa ole, ja aiheesta kuullaan usein samoja, yksittäisiä poliitikoita. Koen turhauttavaksi, että aihe ei nouse keskusteluihin.

Ehdokkaat puhuvat sotesta, joka on erittäin tärkeä aihe. Mutta eduskunta ei voi koostua pääosin sotepolitiikoista. Ilman turvallisuutta meillä ei ole hyvinvointia, ei sotea. Ei minkäänlaista.

Puolueet riitelevät nippelitiedoillaan esimerkiksi ilmastoasioista mutta unohtavat, ettei niitä mikään suomalainen puolue tai ehdokas yksinään ratkaise. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka liittyy niiden ratkaisuun olennaisesti.

Populistinen heitto yksittäisestä EU:n lainpykälästä ei ratkaise suuria kysymyksiä, joita EU ja maailma ovat nyt pullollaan. Tarvitsemme isojen linjojen, pidemmän aikavälin, sekä mahdollisten skenaarioiden pohdintaa. Suomi ei ole erillään siitä, mitä rajojemme ulkopuolella tapahtuu.

Kansainvälisen yhteistyön heikentyminen, EU:n ongelmat, arvojen haastaminen, ääriliikkeet, terrorismi, kyberuhat, ilmasto, suurvaltapolitiikka, tekoälyn edut ja haitat, köyhyys, eriarvoisuus, valemedia, maahanmuutto, turvattomuus. Mikään ongelmista ei pysähdy valtioiden rajoihin.

Suomen puolustuksen turvaamisesta (ei ole yhtä kuin ”hankittavien hävittäjien määrä”) tai Euroopan puolustusyhteistyöstä ei juuri keskustella. Muualla käydään kiivasta keskustelua autonomisten asejärjestelmien roolista tulevaisuuden sodankäynnissä.

Asevarustelu Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä kiihtyy, ja Putin on asetellut maailman johtajan kruunua sille, joka voittaa kisan tekoälyn kehityksessä ja siihen liittyvässä asevarustelussa. Euroopan linja näihin on sekava.

Näistä aiheista on keskusteltava nyt, jotta ennakointia kyetään tekemään – niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Annina Ruottu

Lieto

Lue lisää

Katso tästä: Seppo Kääriäinen kommentoi aluevaalien tulosta MT:n vaalistudiossa

Ulko- ja turvallisuusasioissa yhtenäinen ääni on tärkeää

Kääriäinen: Suomi ja Ruotsi ovat tärkeimmät kumppanit, mutta Ruotsi toistelee pysyvänsä liittoutumattomana – Venäjän joukot Ukrainan rajoilla kertovat karuista tosiasioista

Suomen pitkä linja