Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pitää puhua - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pitää puhua

Seppo Kääriäinen kysyi (MT 18.3.), jääkö turvallisuuspolitiikka vaaleissa varjoon.

Ikävä kyllä, siltä vaikuttaa, vaikka aihe on Suomelle erittäin tärkeä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan perehtyneitä ei kotimaan politiikassa montaa ole, ja aiheesta kuullaan usein samoja, yksittäisiä poliitikoita. Koen turhauttavaksi, että aihe ei nouse keskusteluihin.

Ehdokkaat puhuvat sotesta, joka on erittäin tärkeä aihe. Mutta eduskunta ei voi koostua pääosin sotepolitiikoista. Ilman turvallisuutta meillä ei ole hyvinvointia, ei sotea. Ei minkäänlaista.

Puolueet riitelevät nippelitiedoillaan esimerkiksi ilmastoasioista mutta unohtavat, ettei niitä mikään suomalainen puolue tai ehdokas yksinään ratkaise. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka liittyy niiden ratkaisuun olennaisesti.

Populistinen heitto yksittäisestä EU:n lainpykälästä ei ratkaise suuria kysymyksiä, joita EU ja maailma ovat nyt pullollaan. Tarvitsemme isojen linjojen, pidemmän aikavälin, sekä mahdollisten skenaarioiden pohdintaa. Suomi ei ole erillään siitä, mitä rajojemme ulkopuolella tapahtuu.

Kansainvälisen yhteistyön heikentyminen, EU:n ongelmat, arvojen haastaminen, ääriliikkeet, terrorismi, kyberuhat, ilmasto, suurvaltapolitiikka, tekoälyn edut ja haitat, köyhyys, eriarvoisuus, valemedia, maahanmuutto, turvattomuus. Mikään ongelmista ei pysähdy valtioiden rajoihin.

Suomen puolustuksen turvaamisesta (ei ole yhtä kuin ”hankittavien hävittäjien määrä”) tai Euroopan puolustusyhteistyöstä ei juuri keskustella. Muualla käydään kiivasta keskustelua autonomisten asejärjestelmien roolista tulevaisuuden sodankäynnissä.

Asevarustelu Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä kiihtyy, ja Putin on asetellut maailman johtajan kruunua sille, joka voittaa kisan tekoälyn kehityksessä ja siihen liittyvässä asevarustelussa. Euroopan linja näihin on sekava.

Näistä aiheista on keskusteltava nyt, jotta ennakointia kyetään tekemään – niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Annina Ruottu

Lieto

Lue lisää

EU jatkaa vääntöä ulkorajojen avaamisesta – alustavan listan mukaan matkustaminen unionin alueelle sallittaisiin 14 maasta

Kääriäinen keskustan vaikeuksista: "Saapa nähdä, maltetaanko pohtia koko puoluejohtoa eikä vain puheenjohtajaa – eikä ehdokkuus ole miehiltäkään kielletty"

Rehn ohjaa Suomea EU:n yhteisrintamaan

Sinua tarvitaan jälleen