Mielipide

5G -teknologiassa piilee riskejä terveydelle

5G-teknologian käyttöönotossa on monia näkökohtia. Miten langattoman teknologian varaan rakentuva maa voi haaveillakaan olevansa ”kärkimaa maailmassa”? Langaton teknologia on haavoittuvaa, häiriöaltista ja kuluttaa valtavasti energiaa. 5G-verkkojen terveys- ja ympäristövaikutuksia ei ole ennalta riittävästi tutkittu.

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut radio­taajuiset verkot 2011 mahdollisesti karsinogeeniseksi. Moni tutkija haluaisi jo tiukentaa luokitusta joko kategoriaan todennäköisesti karsinogeeninen tai karsinogeeninen.

Mahdollisen syöpäriskin lisäksi langaton teknologia vaikuttaa tutkitusti aivojen sähköiseen toimintaan, aivo­verenkiertoon, uneen, käyttäytymiseen, oppimiseen, heikentää hedelmällisyyttä sekä lisää päänsäryn riskiä, vain joitakin vaikutuksia mainitakseni.

Liike-elämässä puhutaan paljon niin sanottujen heikkojen signaalien ennalta tunnistamisen merkityksestä. Mikäli joku tuote on kuluttajille tai ympäristölle haitallinen, siihen pitäisi reagoida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Miksi nyt suljetaan signaaleilta korvat ja silmät, ajetaan kovalla vauhdilla ja sokeana kohti tuntematonta päämäärää?

Suomi voi tulla ”kärkimaaksi maailmassa” vain panostamalla kiinteisiin valokuituverkkoihin, jotka ovat toimintavarmoja ja turvallisia silloin, kun niiden päätelaite ei ole langaton.

Elämme markkinataloudessa, jonka pelisääntöihin kuuluu myös yritysvastuu. Tällöin kuluttajille ei pidä tuputtaa valtio­vallan tuella mitään sellaisia tuotteita, joiden vaikutukset ja tarve ovat tuntemattomia ja tutkimattomia.

Erja Tamminen Järvenpää
Miksi nyt suljetaan signaaleilta korvat ja silmät?
Aiheeseen liittyvät artikkelit

5G lupaa nopeutta ja lyhyttä viivettä, mutta verkkoon pääsee vasta viidessä kaupungissa

Nokia: Tahti kiihtyy – uusia 5g-sopimuksia syntyy viikoittain

5G-verkko on DNA:n vastaus kasvavaan tietoliikenteeseen maaseudulla