Mielipide

Ilmastopäästöt eivät pysähdy rajalla

IPCC:n ilmastoraportin julkaisun ja Katowicen ilmasto­kokouksen jälkeen Suomessa on keskusteltu äänekkäästi meidän vastuusta toimia esimerkin näyttäjänä ja vähentää kansallisia päästöjämme vähintään raportin suositusten mukaan, käyttäen tunnettuja ja tulevia keinoja.

Hiilidioksidi ei pysähdy valtioiden rajoilla. Meidän ei pitäisi tuijottaa vain Suomen alueella tuotettuun päästöön, vaan miettiä, miten voisimme toimia mahdollisimman tehokkaasti kokonaisongelmaa ajatellen.

Suomalaisten tulisi kehittää uusia keinoja ja uutta teknologiaa ongelman ratkaisemiseksi.

Tähän tarvitaan tutkimukseen, tuotekehitykseen ja tuotannon käynnistämiseen kohdennettua tukea. Tuen rahoituksen keräämisessä suomalaiset voisivat olla esimerkin näyttäjiä.

Kansainvälisesti voimakkaasti tuettua ja paljon päästöjä ilmaan tuottavaa lentämistä on jo aika velvoittaa muiden liikkumismuotojen rinnalle verojen maksussa.

Suomessa voitaisiin aloittaa lentämisen verottaminen kevyellä polttoaineverolla sisäisille lennoille ja jollakin pakollisella maksulla kaikille muille lennoille. Tulot rahastoitaisiin ilmastopäästöjen vähentämiseen tähtääviin tutkimuksiin, tuotekehittelyihin sekä tuotteiden valmistamiseen ja markkinointiin maailmalle.

Lentoliikenteeltä kerätyillä maksuilla olisi mahdollista rahoittaa kohdennetusti koulutusta ja teknologiatuotantoa, josta olisi mahdollista saada uutta teollisuutta, tuotantoa ja kansainvälisesti toimivia ratkaisuja ilmasto-ongelmaan.

Keijo KarppinenKotka
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kahden kerroksen väkeä

Sitran esitykset

Björn Wahlroos: Yleissitovuus rikkoo perustuslakia – "Päättääkö paperikoneen sulkemisesta joku liittosihteeri Helsingistä vai paikallinen ammattiosasto?"