Mielipide

Kahden kerroksen väkeä

Muistan talonmiesajaltani Björn Nalle Wahlroosin 1970-luvulla vanhuksia taistolaisuudella pelottelevana pitkätukkaisena nuorukaisena. Nyt tilalle on tullut itseään rikastuttanut verosuunnittelija, jonka maaomaisuus on hankittu Suomessa ja joka itse perheineen asuu ulkomailla.

Hänenkö ohjeensa sopisivat suomalaisten elämänmenoon? Sitä on vaikea uskoa luettuani MT:n (18.4.) viikonvaihde­haastattelun.

Wahlroos asettuu haastattelussa oman elämänsä esittelyyn ja mielipiteillään tuo esiin suomalaisille muutostarpeita veroihin, investointeihin, puoluepolitiikkaan, maatalou­teen ja työehtosopimusten yleissitovuuteen sekä lopulta huolen pankkien tilasta ja perustuslain kyvystä huolehtia laillisuusasioiden hoidosta.

Elettyyn elämään tavallisena suomalaisena nojaten en väitä, etteikö Wahlroosin ohjeilla hänen elantonsa paranisi, mutta samaa tuskin kokisivat suomalaiset maanviljelijät ja palkansaajat.

Verojärjestelmän tulisi Wahlroosin mukaan olla myös sellainen, että koulutetuilla ihmisillä olisi varaa palkata kotiapua pesemään pyykkejä ja imuroimaan.

Tämän viimeisimmän verojärjestelmämuutoksen jälkeen epäilen Wahlroosin joutuvan luopumaan siitäkin ennen pitkää, niin kuin taistolaisuudestakin aikoinaan.

Yksilöimättä tämän enempää Björn Wahlroosin ajatuksia totean vain, että veroja kerätään Suomessa köyhien auttamiseen ja maa­taloustukia maksetaan maanviljelystä elävien toimeentulon turvaamiseksi. Näitä ajatuksia tukevia mielipiteitä en haastattelussa havainnut.

Veijo TuunanenTaalintehdas
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilmastopäästöt eivät pysähdy rajalla

Sitran esitykset

Björn Wahlroos: Yleissitovuus rikkoo perustuslakia – "Päättääkö paperikoneen sulkemisesta joku liittosihteeri Helsingistä vai paikallinen ammattiosasto?"