Mielipide

Kirkoista kauppapaikkoja?

Suomessa suunnitellaan kirkkorakennuksille uutta käyttömallia. Aikomuksena on antaa kirkon tiloja erilaisiin kulttuuritapahtumiin, kuten taidenäyttelyihin. Kyse ei olisi kuitenkaan rahastuksesta, vaan tilaisuudet olisivat ilmaisia.

Onko nyt niin, että kirkko­rakennuksemme ollaan muuttamassa hitaasti mutta varmasti markkinapaikoiksi aivan kuten Vapahtajamme aikoina 2000 vuotta sitten?

Mielestäni tämänsuuntainen toiminta ei millään tavalla liity kirkon perinteiseen sanan julistukseen. Toivoakseni olisi jokaisessa pitäjässä jatkossakin paikka, joka olisi pyhitetty vain ja ainoastaan siihen, mihin se on alun perin tarkoitettu.

Suurin osa suomalaisista arvostaa kirkkoa ja sen julistamaa evankeliumia. Kirkko on kulkenut ihmisen rinnalla kaste­tilaisuudesta alkaen ripille pääsyn kautta avioliiton solmimiseen ja päättyen viimeiselle matkalle siunaamiseen.

Jos kirkko ei enää ole sen alkuperäisen tarkoituksen mukainen, voidaanko kylääkään enää kutsua kirkonkyläksi. Kirkko olisi pikemminkin riisuttu arkirakennus, jolta puuttuvat status ja asema.

Nyt päättäjiltä vaaditaan näkemystä, että suomalaiset saisivat pitää kaikella kunnialla oman pyhäkkönsä. On vaarana, että kirkon päätöksiin sekaantuu maailmallisuutta suosiva henki.

Antti Esala Honkajoki
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päivi Räsäsen kommentit kirvoittivat taas eropiikin kirkosta

Uskonto ei ole uhka – uskonnolla väkivaltaa perusteleva ihminen on

Kristityn tehtävänä on rakastaa