Mielipide

EU-vaalit ovat puoluevaalit

Eero Heinäluoma kehui puolueensa lisäksi kokoomusta ja keskustaa, etteivät nämä ole alentuneet asettamaan EU-parlamentin vaaliehdokkaita valituista kansanedustajista (MT 26.4.). Ne kaikki muut puolueet eivät ole näin kunniallisia, antaa kolumnisti ymmärtää.

Heinäluoma tietää varsin tarkoin, että näillä muilla puolueilla ei ole kovin paljon nimekkäitä ehdokkaita. Nimekkyyttä tarvitaan, koska EU-vaaleissa koko maa on yhtenä vaalipiirinä. Nimekkyyttä tulee kansanedustajaksi valinnan lisäksi poliittisen päätöksentekojärjestelmän huipulta.

Politiikkaa seuraavat tietävät, että tässä tarkoittamani julkisen sektorin keskeisimmät virat ovat miehitetty kolumnistin mainitsemien kolmen puolueen edustajilla.

Se myös merkitsee, että olipa kysymys eduskuntavaaleista tai EU-vaaleista, niin kannattaa hakeutua kyseisten puolueiden ehdokkaiksi ja kannattajiksi. Silloin kansan käyttämä ”hillotorppapaikka” saattaisi aueta.

Muiden puolueiden edustajilla huippupaikkoihin on vain vähäiset mahdollisuudet. Jos joku luopuu taustayhteisöstään sitoutumattomuuden verholla, niin uskokoon ken tahtoo.

Käytännön poliitikkona Heinäluoma tietää, että EU-vaalit ovat ensisijaisesti puoluevaalit kansanedustajavaalien tapaan. Miksi verhoutua henkilövaaliharhan taakse? Siitä pitää kyllä huolen meidän valtamedia.

Kaikesta huolimatta toivon edellä mainitulle kolumnistille menetystä EU-vaaliehdokkaana.

Taisto TammelaOulu
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsät ovat hyvä syy äänestää eurovaaleissa

SDP:n Eero Heinäluoma valmis EU-komissaariksi, jos sitä halutaan

Monta syytä äänestää EU-vaaleissa