Mielipide

Arvostus auttaa jaksamaan

”Maatalouslomittajat eivät ehdi syödä tai nukkua - jaksamista tukevat ammatin arvostus ja työkaverit.” Näin todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Heikoissa kantimissa tuntuu jaksaminen olevan. Olen tehnyt työurani asuen suuressa kaupungissa ja kaupungin kupeessa. Itse olen kokenut, että jaksamista on heikentänyt ammatin huono arvostus.

Maaseudulla tilanne voi olla tietysti toinen. Ammatin arvostukseen toki vaikuttaa olennaisesti, että itse arvostaa sitä. Tämän olen huomannut joskus olevan hyvinkin heikkoa, vaihtuvuus onkin tällä alalla huomattavan suurta.

Työkavereita ei kaikilla ole. Tässä ammatissa työskennellään paljon yksin. Voi mennä kuukausiakin, ettei tapaa yhtään kollegaa, jos ei itse ole aktiivinen vapaa-ajalla.

Olen hyvin ehtinyt syömään työajalla. Esimieheni on nimenomaan vaatinut, että taukoja täytyy pitää. Työnantajani on jopa antanut ruokatermoksen joululahjaksi ja kehottanut käyttämään sitä töissä.

Ruokailutilat ovat joskus hyvinkin karuja, mutta syön tarvittaessa vaikka säilykkeitä suoraan tölkistä tonkan päällä istuen.

On monta muutakin ammattia, missä ei ole mahdollisuuksia ravintolaruokaan. Taukojen pitäminen ja syöminen vaikuttavat olennaisesti työssä jaksamiseen. Varsinkin vireystilaan, kun ajetaan töistä kotia. Väsynyt ja nälkäinen lomittaja on riski liikenteessä.

Jos työnantaja kieltää taukojen pitämisen liian tiukalla työaikamitoituksella, niin silloin pitäisi luottamusmiehen ja ammattiliiton toimia.

Ari LankilamaatalouslomittajaLempäälä
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljelijöiden kanssa työskenteleville julkaistiin opas maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin tukemiseen

Suomalaiset opettajat eivät saa positiivista palautetta työstään, ja se vaikuttaa jaksamiseen

Puhuminen helpottaa aina