Mielipide

Maataloudesta ei voi tinkiä

Maailmassa on vain kymmenkunta maata, jotka ovat ruuan nettoviejiä. Ihmiskunnan elämä ja yhteiskuntarauha on näiden maiden sekä toimivien kauppasuhteiden ja logistiikan varassa. Olemme riippuvaisia toisistamme, mutta liika riippuvaisuus tuo mukanaan myös merkittäviä haavoittuvuuksia.

Suomi on kuljetusten kannalta saari. Siksi Suomen suunta ei voi olla kohti heikkenevää omavaraisuutta.

Hallitustunnustelija Rinteen kysymyksissä ei ollut ainoatakaan kysymystä maataloudesta.

Totta toki on, että maatalous­sektori ei ole pitkään aikaan ollut tärkein työllistäjä, eikä maatalouteen liity juuri nyt suuria intohimoja. Kuitenkin kotimainen ruuantuotanto oli merkittävä vaalikeskustelujen aihe muun muassa ilmastonmuutoksen näkökulmasta, eikä sitä pidä unohtaa vaalien jälkeen.

Ei varsinkaan nyt kun vääntö EU:n maatalousbudjetista jatkuu Suomen EU-puheenjohtajakaudella. Kyse ei ole pienistä summista. Maatalous­politiikan on mahdollistettava tuotannon säilyminen kaikkialla EU:n alueella ja myös koko Suomessa. Nykyistä enempää ei voi repiä maatalous­yrittäjien selkänahasta.

EU on valtavan kokoinen alue samalle yhteiselle maatalouspolitiikalle. EU:n maatalouspolitiikka on ollut tempoilevaa. Suomeen se toi mukanaan lisää byrokratiaa ja suuremmat tilakoot.

Nyt pöydällä oleva komission esitys tilakohtaisesta tukikatosta juontanee juurensa joidenkin Itä-Euroopan maiden megatilojen saamiin valtaviin tukiin. Taustalla voi olla jopa hämäräbisnestä maanomistukseen liittyen tietyissä maissa. Mutta suomalaisen maatalouden kehittämiselle tällaisesta katosta olisi vain haittaa. Ristiriitaista on, että Karhisen raportissa ehdotettiin tukileikkuria pienimmille tiloille. Mikä siis on suunta? Isompaa vai pienempää?

Kannatan sitä, että kansallinen osuus maataloustuista pikemmin kasvaisi. Näin maat voisivat harjoittaa paremmin paikallisiin luonnonolosuhteisiin ja viljelyperinteisiin sopivaa maatalouspolitiikkaa.

Peter Östmaneurovaaliehdokas (kd)kansanedustajaLuoto
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maatalous­politiikka uuteen asentoon

SDP ei esitä liha- ja maitoveroa

Äänestää rytkäyttäkää eduskunta- ja eurovaaleissa