Mielipide

Pysy EU pois metsästä

Suomalaisten on torjuttava EU:n yhteisen metsäpolitiikan suunnittelu. Emme kaipaa metsänsä hävittäneiden maiden neuvoja.

Suomalaisten tulee hyödyntää luonnonvarojaan suomalaisten hyväksi ja hakkuupäätös on aina omistajalla. Mitään mottimääriä hakkuutasoksi ei tule säätää sen paremmin valtion kuin EU:n toimesta.

Metsäpolitiikka on vain yksi esimerkki liittovaltiosuuntauksesta. Sille on laitettava yksiselitteinen stoppi. Suomessa ja EU:ssa tarvitaan realismia ja vaikuttavia tekoja laukalle lähteneen hiilikeskustelun maadoittamiseksi. Soijanakit ja kauramaidot ovat ilmasto­uskovaisten öylättiä ja viiniä.

Merkityksellisiä tekoja on tehty teollisuudessa vuosikymmenet, mutta niistä ollaan hiljaa. Samoin unohdetaan, että puolet Euroopan tiukasti suojellusta metsästä on Suomessa. Jopa Kemin biotuotetehtaan vaatimia väyliä ja teitä kyseenalaistetaan. Suomalainen metsänhoito voisi olla vientituote myös ilmastomielessä.

Pariisin ilmastosopimuksen avaaminen ja EU:n päästölaskelmien täydennys toisivat mahdollisuuden vaikuttaviin ja Suomea hyödyttäviin globaaleihin ilmastotekoihin.

Suomen ojittamattomien soiden hiilinielua ei ole laskennassa mukana. Maailman metsäpalot on taas poliittisesti sovittu luonnonilmiöiksi, joten niiden torjunta ei kiinnosta sen enempää tutkimusta kuin poliitikkoja. Koko Suomen päästöt voisi kattaa torjumalla maailman 250 metsäpalosta vain yhden. Agronomien ja metsänhoitajien osaamiselle on nyt todellinen tarve.

Karri Ollilaeurovaaliehdokas (ps.)Askola
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsät ovat hyvä syy äänestää eurovaaleissa

Lisää ymmärrystä metsien käytöstä

Oulun Energia aikoo hiilinegatiiviseksi lisäämällä puun ja vähentämällä turpeen käyttöä