Mielipide

Tarvitaanko EU- parlamentissa yrittäjiä?

Kerroin yhdessä eurovaalitilaisuudessa, miten tärkeää on, että parlamentissa istuu myös yrittäjiä ja yritysmaailman edustajia. Yksi kuulija kommentoi, että EU-tasoiset päätökset vaativat ammattipoliitikon järkeä ja ymmärrystä.

Pelottava skenaario. Jos EU-päätöksenteko ei mene yrittäjän järkeen, ei EU:ssa ole järkeä.

EU:n peruspilarit pohjautuvat ihmisten pääomien, tavaroiden ja palveluiden vapaaseen liikkumiseen sekä rauhan ja hyvinvoinnin turvaamiseen. Kaikkiin näihin tavoitteisiin päästään talouspolitiikan turvaamisella ja ymmärtämällä, mitä globaali maailmantalous Euroopalle tarkoittaa. Taloudellisesti kilpailukykyinen ja vahva EU toteuttaa parhaiten unionin perustavoitteita.

Lähes kaikki viime vuosina EU:n tasapainoa horjuttaneet kriisit ovat alkulähteiltään taloudellisia. Turvapaikanhakijoiden valtavaa aaltoa on mitattu paitsi turvallisuuden, myös etenkin talouden näkökulmista. Paljonko maahanmuutto maksaa EU:lle ja mikä on kunkin jäsenvaltion kantokyky?

Myös syksyllä alkaneet keltaliivien protestit lähtivät liikkeelle arkipäiväisesti bensan hinnoista ja ovat sittemmin laajentuneet sosiaalipoliittisiksi kysymyksiksi. Talouden epävarmuus ja Euroopan suuri nuorisotyöttömyys ovat uhka yhteiskuntarauhalle ja polttoainetta levottomuuksille. Jokaiselle kansalaiselle tärkeät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut taataan ainoastaan kestävällä taloudenpidolla.

Arkipäivän työnteossa 24 miljoonassa eurooppalaisessa yrityksessä konkretisoituvat ne päätökset, joita EU:ssa tehdään. Siksi on tärkeää, että meppeinä istuisi mahdollisimman monta eri toimialoilla työhistoriaansa tehneitä ihmisiä ja mieluummin yrittäjätaustaisia ihmisiä. Vahvistamalla yritysten toimintaedellytyksiä vahvistamme EU:n taloutta.

Moni hyvältä kuulostava lakialoite vaikuttaa lähtökohdiltaan kannatettavalta. Tilanne voi muuttua toisenlaiseksi, kun sen vaikutuksia aletaan peilata käytännön elämään – yrityksiin, maatalousyrittäjiin tai julkisen sektorin toimijoihin.

Paula Aikio-Tallgren EU-vaaliehdokas (kok.) Tornio
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tehdä Välimeren turvapaikanhakijoille? Sisäministerit pohtivat EU:n maahanmuuttopolitiikan tulevaisuutta Helsingissä

Suomen taattava turva lapsilleen

Muutos työttömyysturvaan: Yrittäjien perheenjäseniä kohdellaan jatkossa palkansaajan tavoin