Mielipide

Koirakuri on pidettävä

Luonto herää parhaillaan ja myös riistaeläinten lisääntymisaika on käsillä.

Takavuosina koirien kiinnipitoa painotettiin selvästi enemmän. Ilmeisesti oppi on mennyt perille, koska nykyisin ei muistuteta koiranomistajia aikaisempaan tapaan. Valtoimenaan lisääntymisaikana juokseva koira on kuitenkin yhtä peto kuin aiemminkin. Metsästäjälle irtipäässyt jahtikaveri tarkoittaa painajaisen alkamista.

Koiran irtipito ei ole sallittua keväisin. Moni ei myöskään tiedä tai välitä siitä, että irtipitoon vaaditaan aina maanomistajan lupa. Valtoimenaan juokseva koira voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä itselleen ja muille tielläliikkujille. Ilman tutkaa maastossa viilettävä koira voi kadota ja perheenjäsenen kohtalo jää ehkä ikuisiksi ajoiksi selvittämättä.

Koiran voi myös tappaa maastossa liikkuva susi tai koirasusi. Irtipäässeelle on karuja kohtalonkulkuja tarjolla. Aidon metsästäjän ja luonnonhoitajan huolenaiheena on aina myös riista.

Muniaan hautovat emolinnut ja vasojaan hoivaavat hirvieläimet elävät nyt erityisen herkkää aikaa. Jäniksen pojat ovat vain nyrkin kokoisia ja metsästyskoira häiritsee irti ollessaan alkavaa elämää. Annetaan luonnon taas näyttää kasvun ihme rauhassa, eikä unohdeta edes vahingossa veräjää auki.

Panu HiidenmiesLoppi
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sieni-riistapiirakka

Poliisi muistuttaa koirakurista: "Ihmisille tärkeistä nelijalkaisista puhuttaessa tunteet ottavat helposti vallan"

Metsästäjille luvassa mittava koulutuskierros: "Tilaisuuksia eri hirvieläinlajien perusbiologiasta ja kannanhoidon mekanismeista, valikoivasta verotuksesta ja hirvieläintiedon käytöstä"