Mielipide

Monta syytä äänestää EU-vaaleissa

Olen ollut EU-kriittinen vuodesta 2011 alkaen, jolloin eduskunnan päätöksellä suostuin useiden instituutioiden tilintarkastajaksi. Nämä tehtävät ”avasi silmäni” myös EU:n harrastamaan finanssi­politiikkaan, lähinnä sen tilintarkastukseen.

Vielä 2010 alussa hollantilainen EU:n tilintarkastus­laitoksen (ECA, European Court of Auditors) jäsen Maarten Engwirda väitti, että EU:n varojen väärin­käytöksiä on lakaistu maton alle piiloon tilintarkastuslaitoksen toimesta, vaikka kyseisen instanssin kuuluisi valvoa varojen käyttöä ja paljastaa väärinkäytökset.

Myös aiempi EU:n pää­tilintarkastaja Marta Andreasen kertoi ”joutuneensa suunnattoman painostuksen alle, jotta hän piilottaisi totuuden EU:n varojen käytöstä”, ennen kuin komissio erotti hänet.

Viime vuosina epärehellisyys ja petokset ovat vähentyneet melkoisesti.

EU:n tilintarkastustuomioistuimessa toimivan Suomen edustajan Hannu Takkulan mukaan vuonna 2017 löytyi vain 13 petosepäilyä, jotka on siirretty EU:n petosten­torjuntaviraston OLAF:in jatkotutkimuksiin.

EU:n vuoden 2019 talousarvion mukaan komission tekemät sitoumukset ovat 166 miljardia euroa ja maksut 148 miljardia. Maksamattomat sitoumukset jäsenmaille olivat vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan 267 miljardia.

Haluankin herättää kysymyksen, kuinka EU pystyy lunastamaan komission tekemät tukipäätökset, kun jäsenmaat vaativat supistuksia maksuihinsa.

Suomi on vuosien 2013–2017 aikana ollut netto­maksaja keskimäärin 494 miljoonaa euroa vuodessa. Jos ja kun Britannia jättäytyy pois EU:sta, vähenevät vuosittaiset tulot yli 13 miljardia.

Tulevien meppien on siis syytä kiinnittää huomiota EU:n finanssipolitiikkaan, estettävä komission kaavailema jäsenmaiden yhteinen valtiovarainministeriö sekä vastustettava esityksiä jäsenmaiden omistamien yhtiöiden myynnistä.

Suomen tärkein yhtiö VR on pidettävä jatkossakin valtion omistuksessa.

Pelkästään edellä kertomieni asioiden vuoksi on meidän suomalaisten syytä käydä äänestämässä tulevissa EU-vaaleissa.

Kauko TuupainenJyväskylä
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Avoin kysymys Aki Kangasharjulle

EU:n huippuvirkojen nimitysruletti käynnistyy – prosessista odotettavissa pitkä ja mutkikas

EU-myönteiset vahvistuivat, äärioikeiston jytky jäämässä odotettua pienemmäksi – Äänestysprosentti ilahduttavan korkea