Mielipide

Vahva EUkomissio on pienen maan etu

Tämä alun perin Paavo Lipposen lanseeraama näkemys on edelleen ajankohtainen. Vaikka komission esitykset ja EU:n päätökset eivät aina käy järkeen, on olennaisinta olla vaikuttamassa niihin unionin ytimessä.

Maatalouspolitiikassa komissio lupailee, että byrokratiaa vähennetään ja jäsenmaat saavat enemmän valtaa. Tällainen kuulostaa todella hyvältä ja lupaavalta.

Todellisuus on erittäin todennäköisesti toinen. Se, että komissio vähentää EU-puolen byrokratiaa, tarkoittaa byrokratian lisääntymistä jäsenmaissa.

Se, että komissio siirtää toteutusvastuuta jäsenmaille, tarkoittaa erilaisia sääntöjä eri maiden viljelijöille. Ja samaan aikaan ympäristön kannalta heikennyksiä, koska harva jäsenmaa haluaa kiristää ympäristösäädöksiä kilpailijamaita enemmän.

Kaikkein parasta olisi, että EU pitäisi maatalouspolitiikasta kiinni ja tekisi sen reilusti eri maiden olosuhteet huomioiden sekä kestävästi maapallon kantokyvyn kannalta.

Silja Keränen eurovaaliehdokas (vihr.) Kajaani
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Erävihreä: Kesä metsässä

SDP juhlii viikonloppuna 120-vuotista matkaansa – Globalisaatio on ollut työväenliikkeelle hankala paikka

IPCC:n ilmastotoimet tapetilla myös EU:ssa – Poliittisiksi keinoiksi tutkijat nostavat hiilikaupan ja ympäristölle haitallisten tukien poiston