Mielipide

Tarvitaan Suomen kokoista maatalouspolitiikkaa

Me maanviljelijät olemme aina olleet säiden armoilla, mutta sen lisäksi olemme kasvavan byrokratian armoilla. Yhtä aikaa kun maatilat painivat heikon kannattavuuden kanssa, tehdään kylvöpäätöksiä jälleen tukalassa markkinatilanteessa.

Näiden haasteiden keskellä unohdamme usein, että suomalainen maatalous osana eurooppalaista maataloutta voisi olla tulevaisuuden elinkeino. Vahva eurooppalainen maatalous voisi olla myös tärkeänä ratkaisujen tarjoajana muun muassa ilmastomuutos- kuin siirtolaisuusasioissa.

Suomalainen maatalous tarvitsee pärjätäkseen kuitenkin uuden alun ja vision, joka kertoo mihin ollaan menossa. Visio voi olla oman tilan tai muutaman tilan yhteinen, kunhan se perustuu omiin vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin.

Tavoitteena pitää olla, että maatilan arvo säilyy tai jopa nousee niin, että seuraava sukupolvi voi sitä hyödyntää. Jos omasta perheestä ei löydy jatkajaa, niin sitten on mahdollista löytää jatkaja. Pääasia on, ettei vain ajelehdita päivästä ja satokaudesta toiseen.

Tilatasolla kohdataan monenlaisia riskejä, kuten markkinariskejä, sääriskejä ja poliittisia riskejä. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka on tähän saakka toiminut kohtuullisena puskurina, mutta yhteiskunnallinen tukeminen on väistämättä pienentymässä. Markkinoiden voima kasvaa ja tukiohjaavuus pienenee.

Markkinariskien hallitsemiseksi tarvitaan edelleen vahva I pilari, joka turvaa viljelijälle minimitulontason. Tarvitaan myös vahvempia markkinatoimia, joilla tuottajahintoihin liittyviä riskejä voidaan hallita.

Eurooppalaisia hyödykemarkkinoita pitää kehittää siihen suuntaan, että hinnoitteluun saadaan lisää avoimuutta. Sääriskien hallinta tärkeys korostuu entisestään ilmastonmuutoksen myötä. Sääriskejä voidaan ottaa haltuun kehittämällä ja käyttöönottamalla nykyisiä ja uusia satovahinkovakuutustuotteita.

Poliittinen riski taas voidaan parhaiten taklata äänestämällä eurovaaleissa maatalouden puolestapuhujaa ja eurooppalaista maatalousosaajaa.

Max Schulman eurovaaliehdokas (r.) Lohja
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vyr ja VTT: Suomessa hyvät mahdollisuudet kestävään hiilineutraaliin ruokaketjuun

EU:n huippuvirkojen nimitysruletti käynnistyy – prosessista odotettavissa pitkä ja mutkikas

EU-myönteiset vahvistuivat, äärioikeiston jytky jäämässä odotettua pienemmäksi – Äänestysprosentti ilahduttavan korkea