Mielipide

Ekologisesti kestävämpi suunta

Luonnon monimuotoisuus vähenee uhkaavan nopeasti, kertoo viimeinen YK:n luonto­paneelin tieto. Lääkkeeksi tarjoaa Suomen valtamedia asumisen, liikenteen energiantuotannon ja ruuantuotannon muuttamista. Siis tuotannon, ei kulutuksen.

Jospa käännettäisiin vaatimukset sinne, missä suuri osa suomalaisista asuu, suurempien kaupunkien seuduille. Kukaan ei tarvitse 170:tä litraa vettä päivittäiseen kulutukseen, kuten nyt tapahtuu. Riisin syönti on syytä lopettaa, samoin soijasta tehdyn tofun. Kasviksiksi Suomessa ulkona kasvatettavat juurekset, lanttu, porkkana, kaalit ja niin edelleen.

Kesällä voi syödä sitten kaikkea, mitä maa tuottaa. Vitamiinit saadaan ilmaisista marjoista ja kotimaan hedelmistä. Valtaville kauppa- eli kulutuskeskuksille ei pidä antaa minkäänlaisia rakennuslupia, vielä vähemmän saunaparatiiseille keskelle kaupunkia, uikoot luonnonvesissä.

Kadut ja pihat jääkööt asfaltoimatta, metrot kaivamatta. Entiset kesämökit, nykyiset kakkosasunnot kyllä riittävät koko kansan asumistarpeeseen, kunhan ne oikeudenmukaisesti jaetaan tarvitseville. Siihen suuntaan kun mennään, kyllä monimuotoisuus kasvaa ja maailma pelastuu.

Kirsti Leikkonen  Perniö

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luonto monipuolistuu – isot eläimet palanneet

Luonnon monimuotoisuus köyhtyy ennennäkemättömällä vauhdilla – kyseessä ei ole vain ympäristökysymys

YK varoittaa: Yli miljoonaa kasvi- ja eläinlajia uhkaa sukupuutto