Mielipide

Osuuskunta Faballe

Olemme käyttäneet Faban jalostus- ja siemennyspalveluja yli 30 vuotta. Työ on tuottanut tulosta: karjan keskituotos on noussut, lehmien terveystilanne parantunut ja keskipoikimakerta kohonnut.

Viime vuosina hiehomme eivät kuitenkaan ole Faban asiantuntijoiden mukaan kelvanneet myyntiin, edes Venäjälle. On vedottu tarjonnan vähäisyyteen ja kuljetuskustannusten kalleuteen. Kainuussa on pienet karjat ja etäisyydet pitkiä.

Lehdessä oli kirjoitus Faban siemenpalvelujen heikennyksistä Lapissa (MT 10.5.). Kohta Itä-Suomessakin?

Ratkaisuksi ehdotellaan tilasiemennystä. Kenellä on aikaa ja taitoa tähän vaativaan, tarkkaan työhön, kun jo nyt monella on hommia yltäkyllin? Mitä olikaan puhe töitten ulkoistamisesta ja viljelijän jaksamisesta? Sanahelinää!

Spermvital-sperman käytön lisääminen vähentäisi pyhäsiemennysten tarvetta koko maassa. Saatavuusongelmia ratkaistavaksi!

Miksi Faba ei muista tuotelahjoilla satatonnarilehmien omistajia kuten ennen? Nämä lisääntyneet merkkipaalujen saavutukset kertovat parhaiten onnistumisista jalostuksessa ja tiloilla tehdystä työstä. Mainosarvoa tulisi Faballe ja motivaatio­lisää lehmän hoitajille.

Muistamisten hinta tuskin hirvittäisi, korotetaanhan Faban palvelujenkin hintaa joka vuosi, puhumattakaan, että Faballa on rahaa muun muassa metsäsijoituksiin (noin 3,2 miljoonaa euroa vuonna 2016).

Me Pohjois- ja Itä-Suomen viljelijät maksamme työllämme monenlaiset sijainnistamme aiheutuneet kulut, emme ole kenenkään siivellä eläjiä.

Marjatta Korhonen Sotkamo
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Faban palvelujen heikkeneminen kiristää hermoja Lapissa

Keinosiemennyksen kuluja pitäisi karsia Lapissa – "Jos siementää, siementää sitten naapurinkin lehmät"

Suomalaiset laatusonnit viedään kotimaan kamaralta joukolla ulkomaille – syy on kalliissa teknologiassa