Mielipide

Suomestako Euroopan petotarha?

TV-dokumentissa esitettiin vastikään, kuinka kylän liepeille (ei Suomessa) uskaltautunut suden näköinen ja kokoinen peto oli herkutellut kylän naisella. Tiedemiesten mukaan pedolle luontaiset vaistot olivat päässeet valloilleen, koska seudun kulttuuri oli muuttunut niin, ettei pedon enää tarvinnut pelätä ihmistä.

Peto tyydytti nälkänsä helpoimmalla mahdollisella tavalla ilman uhkaa omasta turvallisuudesta.

Meillä Suomessa kasvatetaan susikantaa ja otetaan rajoituksetta vastaan vastaavia, suttakin vaarallisempia petoja ilman, että niiden tarvitsisi pelätä ihmistä. Metsästäjien pyytämää riistaa niistä ei saa tehdä. Niitä suojellaan ihmiseltä.

Tervetuloa esteettä myös nätti mutta raateleva kultasakaali. Rajat auki, ja uusi itse tehty ongelma on Suomessa valmis.

Suomeen on perustettu virallinen elin, jonka tarkoitus on tasoittaa sudelle ja muille pedoille turvallista tietä vaeltamaan, lisääntymään ja pesimään myös asutuksen liepeillä. Ihminen ja susi koulutetaan hyväksymään toisensa asuinkumppanikseen.

Käsketään unohtamaan totuus, että susi kaltaisineen on ja pysyy lihaa syövänä petona. Silti kumpikaan ei saa enää edes pelätä toistaan. Tämä kaikki on vain silmänlumetta, tehotonta aspiriinina rakennettuun peto-ongelmaan.

Alussa mainittu TV-­dokumentti olkoon avauksena terveen järjen käyttöön myös yliampuville luonnonsuojelijoille. Tasa-arvoiseen Euroopan unioniin ei voi sisältyä tavoite, että vain Suomesta tehdään ihmisille turvaton petotarha.

Rohkenen toiveikkaana ennustaa, että myrkynvihreätkin kääntävät nykyisen petopolitiikkansa ihmistä suojelevampaan suuntaan. Toivoa sopii järjen voittavan ennen ensimmäistäkään vahinkoa.

Nykyinen pakolaisongelma koetaan tärkeäksi osaksi Eurooppa-politiikkaa ja Suomessakin osaksi hallitusohjelmaa. Pullataikinan tavoin kasvava peto-ongelma kuuluu samaan vyyhtiin.

Esko Eela teollisuusneuvos Säkylä
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadun pääekonomisti: Ruokayhtiössä on riskejä joka lähtöön

Esko Eela haukkuu Apetitin entisen johdon vitkastelijoiksi: Vaihtoon!

Ranskan lammasfarmarit haluavat oikeuden ampua karjaa vaanivia susia