Mielipide

Rinteen hallitus kurjistaa kasvukeskusten ulkopuolisen Suomen

Hallitusohjelmaan tutustumisen perusteella on selvää, ketkä ovat Rinteen hallituksen voittajia ja ketkä häviäjiä.

Kasvukeskusten ulkopuolella asumisesta ja liikkumisesta ollaan tekemässä sietämättömän kallista. Rinteen hallitus kiristää polttoaineiden verotusta, joka kiristyy 200 miljoonalla. Jatkossa tavallisen perheauton 50 litran tankin täyttäminen maksaa noin 2,5 euroa enemmän joka kerta. Vaikka kaikkein pienituloisimpien verotusta kevennettäisiin hieman, se ei paljon lohduta haja-asutusalueilla asuvia perheitä, jotka joutuvat ajamaan päivittäin pitkiä matkoja töihin sekä viedäkseen lapset kouluun ja harrastuksiin.

Valtion tieliikenteestä keräämät verot ovat kymmenen vuoden aikana nousseet vajaasta kuudesta miljardista viime vuoden lähes kahdeksaan ja puoleen miljardiin euroon. Rahoja ei kuitenkaan ole käytetty liikenneinfran ylläpitoon, vaan korjausvelka on karannut käsistä ja tiestö on karmeassa kunnossa.

Miten hallitus kuvittelee, että syrjäseuduilla voidaan enää jatkossa käydä töissä tai yrittää, kun tiestön kunto heikkenee ja polttoaineen hinta nousee tätä tahtia? Rinteen hallitus tuhoaa toimillaan syrjäseutujen pienyrittäjien sekä maantiekuljetuksista riippuvaisten suurempienkin yritysten elinkeinon. Samaan aikaan sitten vielä kuvitellaan, että työllisyysaste nousisi 75 prosenttiin, ja menot mitoitetaan sen mukaan.

Hallituksen kannattaisi muistaa, että Ranskassa keltaliivien protestit alkoivat juuri polttoaineiden hinnankorotuksia vastustavina mielenosoituksina. Nähtäväksi jää, miten paljon lisää hallitus aikoo vielä kerätä kaupunkilaisilta tiemaksujen muodossa ja maaseudun asukkailta lämmityskuluja korottamalla, sekä ennen kaikkea, missä kohtaa suomalaisten sietokyky tulee vastaan.

Sanna Antikainen kansanedustaja (ps.)
Tiestön kunto heikkenee ja polttoaineen hinta nousee.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT-kysely: Joka kolmas viljelijä uskoo hallituksen pystyvän myönteisiin muutoksiin maataloudessa

Kommentti: Rinteen hallitus retkelle Luotoon

Täystyöllisyys on mahdollista saavuttaa – ruotsin kieli ei ole pakollinen mutta se auttaa