Mielipide

Uuden hallituksen ilmastopolitiikka

Uusi hallitus korostaa ilmaston tärkeyttä. Ensi töikseen se voisi purkaa edeltäjiensä ilmastoukaasin, eli muistaa sen, ettei hallituksen tehtävänä ole manipuloida tieteellisiä peruskäsitteitä.

Edellisten hallitusten periaatepäätöksellä koko Suomi on arktista aluetta. Pohjois-Eurooppa on kuitenkin boreaalista eli havumetsävyöhykettä elinvoimaisine maa- ja metsätalouksineen, toisin kuin yhtä pohjoisessa sijaitsevat Keski- ja Itä-Kanadan sekä Siperian subarktiset ja arktiset ikiroudan maat.

Havainnollistan tätä seuraavalla vertailulla eli ”väännän rautalangasta”. Sydän-Hämeessä talvi loppui alun kolmatta kuukautta sitten, ja nyt kärvistellään +30 asteessa. Yhtä pohjoisessa Kanadan Hudson-lahden rantamilla vuorokauden keskilämpötila nousee suojalle vasta nyt, kaksi viikkoa ennen juhannusta.

Vertailualueiden ilmastoilla, luonnonoloilla sekä niihin perustuvilla elinkeinoilla, infrastruktuureilla ja väentiheyksillä ei ole mitään yhteistä, vaikka edelliset hallituksemme ovat niin propagoineet.

Edellytän, että ministerit ymmärtävät vähintäänkin sen, mikä jääkarhuille on itsestään selvää.

Reijo Solantie ylimeteorologi (eläk.) Helsinki
Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK-Häme: Ilmastokeskustelu on ajautunut sivuraiteille

Uskooko Suomi itse arktiseen alueeseen?

"Käymme kuumempana kuin ilmasto" – Tuhannet belgialaiset nuoret jättivät koulun perjantaina välistä ilmastomarssien vuoksi