Mielipide

Asumisen kustannuksia ei saa lisätä

Hallitus kaavailee lisää veroa lämmityspolttoaineisiin vauhdittaakseen uuden tekniikan käyttöönottoa. Samanaikaisesti kuitenkin kotitalousvähennystä alennetaan.

Öljylämmityksen vaihto maalämpöön on monille eläkeläisille ylivoimainen investointi, ja toisaalta toimivan laitteiston hylkääminen ei ole kansantaloudellisesti järkevää. Suomessa on 200 000 öljylämmitystaloutta.

Sähköllä tai maalämmöllä lämpiävät omakotitaloudet joutuvat jo maksamaan lisää veroa, kun viime elokuussa hallituksen ohjauksessa oleva Energiavirasto salli sähkön siirtomaksun reippaan lähes kymmenen prosentin korotuksen. Siirtomaksussa on veroa huimat 57 prosenttia, joten siltä osin hallituksen ”piilovero” nousi jo viime vuonna. Tämä kohtuuton vero pitää oikaista.

Perustuslaki kuitenkin ohjaa tukemaan omatoimista asumista jota sähkön siirtohinnan korotus ei edesauta. Kiinteistöverojen korotus on myös monen kunnan esityslistoilla.

Aiempien tutkimuksien mukaan kolme neljäsosaa suomalaisista haluaa asua omakotitalossa. Tämän hallituksen ilmastopolitiikka ohjaa kuitenkin kaikin tavoin kerrostaloasumiseen. Hallitusohjelman hyvinvointitavoite ja asumisohjaus ovat ristiriidassa, toivottavasti hyvinvointi voittaa.

Esko Järvenpää

Jämsä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaiset haluavat yhä pienempiä omakotitaloja – vastuullisuus ja kustannukset vaikuttavat päätökseen

Harkitsetko kotitalosi vuokraamista? Ota nämä viisi asiaa huomioon

Kesäkuu tuo piikin kiinteistökauppaan – asuntolainoja haetaan kiivaasti kevätkesällä