Mielipide

Risusavotat ratkaisuksi

Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman 75 prosentin työllisyysasteeseen ja ilmasto­tavoitteisiin on suhtauduttu epäillen, koska konkreettiset toimenpiteet puuttuvat. Tavoitteiden yhteensovittaminen on jo jakanut myös hallitusta, mikä kulminoituu siihen, voidaanko metsistä hakata kestävästi puuta suunniteltujen tehtaiden tarpeisiin.

Suuri osa Suomen metsistä on tureikkoja, kun taimistojen hoitotyöt ja ennakkoraivaus ovat jääneet tekemättä. Tämä on ymmärrettävää, sillä metsien omistus on pirstoutunut jo yli 600 000 suomalaiselle, joiden keski-ikä on yli 60 vuotta.

Tiheäkasvuiset metsät eivät tuota kelvollista raaka-ainetta tehtaille eikä huonosti kasvava metsä ole edes tehokas hiilinielu.

Nyt tarvitaan vuoden 1942 ”mottitalkoiden” tapainen kansanliike, kutsuttakoon sitä vaikkapa risusavotaksi. Tehdään kokonaisvaltainen ohjelma, jolla metsät laitetaan hyvään kasvukuntoon. Metsien parempi hoito tarjoaa tuhansia pysyviä työpaikkoja.

Raivaussahan käytön oppii helposti. Kun metsien kasvu lähtee loikalla eteenpäin, puuta riittää metsäteollisuuden laajennuksiin ja bioenergiaksi. Ilmasto kiittää.

Metsien hoitotyö ei ole ”paskaduunia”. Monet herratkin kehuvat viihtyvänsä metsänraivaushommissa niin vapaa-ajalla kuin eläkkeellä.

Jouko Tikkanen

Sipoo

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Budjetissa lisätään reilusti valtion velkaa – mihin optimistiset odotukset perustuvat, Timo Harakka?

Veikkauksen monopolilla perusteita

IL: Rinteen haastattelu aiheuttanut kohua – hän selventää nyt lausuntoaan