Mielipide

Virkaa ­tekevät ­mehiläiset

Mehiläiskannat luokitellaan kuten miltei kaikki villieläimet uhanalaisiksi. Sanaa käytetään siekailematta, koska on niin komeaa ja viisasta olla huolissaan.

Julkisuudessa puhuttiin puutarhaviljelmille laajemmin tilattavista virkamehiläisistä, jotka määrätyllä taksalla hoitavat pölyttämisen. Huippusato on turvattu ja lisäksi mehiläiset tuottavat omistajalleen samalla hunajaa.

Uutislähetyksessä ­puhuttiin muun muassa lupiinista, vieraslajista joka ei ilmeisesti ole uhanalainen, mutta uhkaa uhanalaisuudettomuudellaan Suomen alkuperäistä luontoa.

Miten sitten nuo virkaa tekevät työläismehiläiset. Pystyvätkö ne toimimaan sulassa sovussa kotimaisten villien mehiläisten kanssa? Viime kesänä meidän omena­puuhumme tuli sellainen sato, että sitä jaettiin koko kesä naapureille tai muille ihan kotimaisten mehiläisten pölytyksen jäljiltä.

Luontoomme palvelus­tehtäviin tuodut palkka­mehiläiset voivat aiheuttaa vakituisille ampiaisillemme vahinkoa. Minä pelkään pahoin, että ne eivät ole kovin kohteliaita pölytyspuuhassaan, vaan saattavat tappaa villejä mehiläisiä, jotka häviävät olemassaolon taistelun.

Onko villien pölyttäjien kanta pienentynyt sen takia, että kasvatettuja mehiläisiä lisätään entistä enemmän paremman sadon toiveissa?

Matti Nikkilä

Liminka

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mehiläisten määrä on suurempi kuin koskaan, mutta hunajasato uhkaa jäädä pieneksi

Rahkosen yliö kuin vihreiden mainos

Pitkään odotettu esitys uhanalaisten kalojen euromääräisistä arvoista annettiin – Yhden järvilohen hinnaksi määriteltiin 7 510 euroa