Mielipide

Keskustan vaalitappio

Jarmo Mäkelä esitti laajan ja ansiokkaan analyysin keskustan vaalitappioon (MT Mielipide 1.7.). Mielestäni hän unohti yhden oleellisen seikan.

Pääministeri Juha Sipilä antoi pakolaiskriisin alkuaikoina lupauksen antaa oma talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Tämä lupaus sai paljon huomiota Lähi-idän maiden mediassa ja etenkin sikäläisessä sosiaalisessa mediassa, mikä lisäsi halukkuutta hakeutua juuri Suomeen.

Suomihan on maa, josta edes eurooppalaiset eivät paljoa tiedä, saati Lähi-idän asukkaat. Miksi siis Suomeen eli juuri tämän vuoksi. Toki maamme hyvät edut myös houkuttivat.

Tänne tullut pakolaistulva käsitti lähinnä hyväkuntoisia nuoria miehiä, eikä heikossa asemassa olleita naisia, vanhuksia tai lapsia. Lisäksi suurin osa tuli verraten turvallisista maista – lähinnä Irakista – ei sotaa käyvistä maista, kuten Syyria tai Jemen.

Monella äänestäjillä on pakolaisasia ja sen vaikutukset ollut päällimmäisenä äänestyskriteerinä. Tämä puolestaan johti perussuomalaisten hyvään menestykseen.

Kari Kallio

Espoo

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtaosa ei edes kiukustu

Jarmo Mäkelä: Mikään muu puolue ei ole noussut ikinä yhtä rakettimaisesti kuin perussuomalaiset Oulun raiskausuutisten jälkeen

Eduskuntavaalit ratkaistiin Oulussa