POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Mielipide

Kestävä tulevaisuus löytyy metsistä

Suomen hyvinvointi nojaa vahvasti metsiin. Maailman mittakaavassa Suomen metsäsektoria voidaan pitää erinomaisena esimerkkinä siitä, mitä pitkäjänteisellä työllä voidaan saavuttaa.

Maailman kattavin metsävaratieto, pitkäaikainen metsäntutkimus ja metsäammattilaisten osaaminen yhdistettynä vuosikymmeniä kestäneeseen kestävään hakkuutasoon antavat erinomaiset eväät vastata tämän päivän haasteisiin.

1990-luvulla alkanut metsätalouden luonnonhoitotyö alkaa näkyä lajiston menestymisessä. Tästä viitteitä oli jo vuoden 2010 uhanalaisarvioinnissa, mutta viimeisin arviointi tältä keväältä osoitti selkeästi luonnonhoitotyön olevan tuloksekasta.

Metsälajiston osuus uhanalaisista oli pienentynyt, ja erityisesti talousmetsien lajisto pärjää muuta lajistoa paremmin.

Fossiilitaloudesta luopuminen vaatii korvaavia tuotteita. Suuressa mittakaavassa tämä tarkoittaa puun kysynnän kasvua maailmalla. Puuta parempaa vaihtoehtoa ei mikään taho ole vielä edes esittänyt.

Tutkijoiden mukaan Suomessa voidaan lisätä kestäviä hakkuita reilusti. Ja koska missään muualla metsätalous ei ole yhtä kestävää, meidän tulee näin myös toimia luonnon monimuotoisuuden vuoksi. Jos me emme hakkaa, joku muu sen tekee kuitenkin.

Kestävällä kehityksellä on myös uhkaajia. Metsätalouden kannattavuutta pyritään nakertamaan lobbausorganisaatioiden ja joidenkin puolueiden taholta koko ajan.

Esitykset avohakkuiden tai lintujen pesimäaikaisten hakkuiden kieltämiseksi ovat mielipuolisia. Niiden taloudelliset vaikutukset olisivat miljardeja euroja ja vaarantaisivat koko metsäsektorin toimintakyvyn sekä aiheuttaisivat tuntemattomia vaikutuksia metsäluonnolle.

Pesintäaikana talousmetsistä käsitellään alle puoli prosenttia alueista, mutta hakkuukielto lomauttaisi kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain sekä aiheuttaisi koneurakoitsijoiden joukkokadon konkurssien muodossa.

Monellakaan ei ole varaa seisottaa kalliita koneketjuja kuukausitolkulla joka vuosi, kun rahoituskulut juoksevat koko ajan. Esitykset ovatkin joko osoitus ymmärtämättömyydestä metsätalouden toiminnasta tai täydellisestä vastuuttomuudesta yhteiskuntaamme kohtaan.

Me suomalaiset voimme olla ylpeitä maailman parhaasta metsätaloudesta. On meidän jokaisen asia puolustaa sitä.

Jos siis välität puhtaasta tulevaisuudesta, luonnosta, ilmastosta ja kestävästä kehityksestä, parhaiten vaikutat tukemalla suomalaista metsäsektoria.

Juri Laurila

metsäasiantuntija ja ilmastoaktivisti

Rovaniemi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastuullisuus tärkeä, mutta hankala mittari

MT Metsäilta: Ovatko Suomen metsät vain pisara meressä? Missä tilassa maailman metsät ovat ilmaston kannalta?

Tulevaisuus ei näy peruutuspeilistä